На Дніпропетровщині видадуть унікальну книгу

Доволі плідним на реалізацію усіляких проектів обіцяє стати 2019 рік для спортивно-оздоровчого журналістського центру «Тригол» Дніпропетровської обласної організації НСЖУ. Робота триває відразу у кількох напрямах, та сьогодні йтиметься лиш про один з них – видавничий.

Уже за місяць-півтора світ побачить перший том «Літопису сільського спорту Придніпров’я»  «Фізкульт-толока від Володимира Сороки» (загалом заплановано видати сім книг!). Це доволі об’ємне видання (484 сторінки, близько 400 світлин), сповнене різноманіттям жанрів. Тут і нариси, і замальовки,й  інтерв’ю, а також спогади очевидців, фейлетони, курйозні ситуації, звіти про змагання, статистика тощо. Генеральним партнером з підготовки книги до друку стала Асоціація фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської області, яку очолює Анатолій Гайворонський. Консультант проекту – Василь Петрушенко, котрий кілька десятиліть керував обласною організацією ВФСТ «Колос» АПК України.

Героями книги є представники усіх без винятку регіонів Дніпропетровщини, ветерани оздоровчого руху і зовсім юні шанувальники сили і гарту. Поряд із патріархами колосівського спорту, людьми, які десятки років віддали популяризації фізичної культури, вихованню молодого покоління, як-от очільник спортклубу «Таврія» з Апос­толівщини Віктор Нечит, Віталій Гаркавий – з технологічного коледжу обласного центру, Борис Сніжковський із Новомосковщини, Надія Підберезна з Васильківщини, Микола Смик із Царичанщини, Віктор Круглик із Софіївщини та іншими, у виданні значна увага приділяється й легендарним особистостям, зокрема футбольним упередзоріючим із Нікопольщини Геннадію Жиздику та Володимиру Ємцю, за сприяння яких свого часу було створено перший у колишньому Радянському Союзі міжгосподарський фізкультурно-спортивний клуб.

На жаль, системно, фундаментально літописом сільського спорту в нашій країні переймаються лічені архіваріуси, книг про аматорів із глибинки друкується зовсім мало. Нинішньому ж проекту, у тому форматі, що запланований, аналогів немає не тільки в Україні, але й за її межами.