На Дніпропетровщині відкрили етносадибу (Фото)

У селі Волоському на Дніпропетровщині відкрили етносадибу «Майорова хата», повідомив голова Новоолександрівської об’єднаної територіальної громади Андрій Пінчук. За його словами, тут створений осередок української культури та побуту.

Як розповіла журналістам UA: ДНІПРО авторка проєкту, господиня садиби Людмила Шутяк, таким чином вона втілила в життя свою мрію 20-тирічної давнини.

«Я давно хотіла оздобити таку хатинку. У моєї бабусі була така. Моя мама виросла в такій. Залишилось багато маминих вишивок. І ось ми купили таку хатинку й зараз з’явилась можливість обставити її. У нас велика територія з краєвидом на Дніпро, і я планую зробити її інтерактивним музейчиком. За моїм задумом, він має бути живим: там можна буде проводити майстер-класи, відпочивати, спілкуватись, відзначати народні свята», – розповіла господиня садиби Людмила Шутяк.

Як зазначила авторка проєку, у хатинці зберігаються речі її родини, а також передані до імпровізованого музею місцевими жителями.

«Це і мої речі, й ті, що мені передавали люди, і речі зібрані до нашого музею при храмі – зараз там немає для них місця. Ми з’єднали все це в одну садибу. Це старожитності, предмети побуту – горщики, казани, рогачі, кочерги, прядки, старі ікони. Все це українське, наш регіон. Вишивка – поширена в нашому селі, те, що вишивали люди, які тут жили. Є вишивки, яким до ста років. Рушникам моєї мами років по 60. Найстаріший рушник у нас із Сумщини, йому років 70, це рушник найстаршої жительки нашого села, якій 90 років. Вона ткала й вишивала його молодою», – розказала Людмила Шутяк.

Господиня каже: етносадиба розрахована на прихильників “зеленого” туризму, організовані групи екскурсантів, любителів відпочинку в кемпінгах тощо.