На Дніпропетровщині відкривають незвичайні класи для особливих дітей

Інклюзивна освіта у школах: Дніпропетровщина однією із перших розпочала відкривати незвичайні класи. Відчути себе справжнім школярем вже можуть 229 дітей області з особливими потребами. На Дніпропетровщині для них працює 182 класи у 102 школах. Про це повідомили у департаменті освіти та науки Дніпропетровської ОДА.

Почути перший дзвоник на лінійці, відповідати біля дошки, спілкуватися із однолітками на перервах, отримати оцінки від вчителів – звичні будні для сучасних школярів. Все це можуть відчути і діти з особливими потребами. Багато років вони були відділені від звичайних школярів, навчалися індивідуально вдома. Тепер же мають змогу отримувати знання у звичайних школах разом з усіма дітьми.

«Раніше була складність із профільними спеціалістами і матеріально-технічною базою. Зараз у Дніпропетровському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти працює спеціальна лабораторія. Вона забезпечує школи всіма необхідними методичними додатками. Педагоги дізнаються, як працювати із особливими дітьми», – зазначають у департаменті освіти та науки ДніпроОДА.

96-та школа у Дніпрі – однією з перших відкрила свої двері для особливих дітей. Спочатку були складнощі в організації їхнього навчання. Вирішувати їх допомагають асистенти вчителя. Вони супроводжують дитину протягом усього року. Таких спеціалістів в області – 131.

«У нашій школі впроваджувати інклюзивну освіту ми розпочали у 2011 році. Зараз у нас навчається четверо особливих дітей в 3, 4, 5 та 7 класі. Для них розроблена індивідуальна програма. На заняттях з ними працюють асистенти вчителя», – розповідає директор дніпровської школи №96 Наталія Моргуль.

Для того, щоб діти з особливими потребами без перешкод потрапляли до школи, начальні заклади оснащуються пандусами. Зараз обладнано 637 шкіл.

«Є у нас хлопчик, який перебуває на індивідуальному навчанні. Але він зараз приходить до школи, ми займаємося з ним. Йому це все дуже подобається. Дитина хоче бути разом з однолітками, і ми в цьому допомагаємо», – каже Наталія Моргуль.

Залишити відповідь