На Дніпропетровщині викрадають автомобілі

З початку року слідчими територіальних відділів та відділень поліції області зареєстровано 73 факти незаконного заволодіння автомототранспорту.

13 із 53-х викрадених автомобілів було розшукано та повернуто власникам. Про це під час прес-конференції 12 лютого розповів начальник відділу розкриття незаконних заволодінь транспортними засобами управління карного розшуку ГУНП в Дніпропетровській області Руслан Нетудихата.

Стосовно способу незаконного заволодіння автотранспортом, то вітчизняні авто переважно викрадають, зламавши замок дверей чи розбивши скло. Зазвичай 90% таких автомобілів не обладнані ніякими системами захисту. А от щодо дорогих марок автівок, обладнаних сигналізаціями, то тут часто злодії використовують кодграббер (сканер сигналізації) і за лічені секунди заволодівають автівкою.

«Крадії, коли зіштовхуються із чимось нестандартним у системі захисту, переважно залишають цю автівку та зникають з місця події. Отже потурбуйтеся про безпеку власного авто, – обмежте доступ до свого електронного ключа, передбачте можливість блокування автомобіля на відстані» – радить Руслан Нетудихата.

За інформацією поліції найчастіше викрадають автомобілі, залишені без нагляду на вулиці, біля будинків в нічний час, з гаражів. Окрім цього, з кінця минулого року спостерігається і збільшення фактів викрадення автотранспорту із автостоянок.

«Непоодинокі випадки, коли водій залишає ключі охоронцю на автостоянці та доручає, за необхідності, перегнати її на інше місце чи передати ключі вашим близьким. Саме цим і користуються злодії, які можуть представитися вашими рідними і забрати ваш автомобіль» – розповідає поліцейський.

Начальник відділу радить автовласникам, які стали жертвами викрадення, відразу ж звертатися до поліції. Коли інформація про злочин стане відома впродовж першої години з моменту вчинення злочину, то поліцейськими оголошується операція «Перехват» і ймовірність затримати зловмисника та повернути викрадений автомобіль зростає в рази. Саме в таких випадках поліцейські, які несуть патрулювання, мають право зупиняти всі автомобілі, які за орієнтуванням підпадають під викрадену. А водіям слід з порозумінням ставитися до таких вимушених перевірок.

«Якщо інспектори поліції зупинили водія з причини, що марка даного автомобіля підлягає під орієнтування, то процедура не займе багато часу. Достатньо декількох хвилин, аби перевірити його по базі даних та, побажавши щасливої дороги, відпустити водія. Коли ж автівка дійсно за характеристиками підпадає під ту, що значиться як викрадена, на місце викликається слідчо-оперативна група і вже в цьому випадку процедура спілкування з правоохоронцями зміниться» – говорить в.о. командира батальйону №1 патрульної поліції Дніпропетровської області Марина Палюх.
За словами патрульної, водії повинні з порозумінням ставитися до дій поліцейських. Саме під час таких перевірок правоохоронці часто виявляють автомобілі, які були викрадені у законних власників навіть декілька років тому. При цьому новий власник навіть і не підозрює, що пересувається на автівці з досить сумнівною репутацією.