На Дніпропетровщині викрили організовану групу, яка ошукувала громадян (відео)

Кіберполіція Дніпропетровської області викрила зловмисників, які «продавали» громадянам неіснуючі автомобілі. Фігуранти від імені відомих компаній та офіційних дистриб’юторів у мережі розмістили оголошення про продаж автівок. Головною умовою була часткова передплата. Сума збитків складає понад 12,5 мільйонів гривень.

Кіберполіція встановила, що до угруповання входило 7 місцевих мешканців. Фігуранти розмістили у мережі Інтернет оголошення про продаж автомобілів за заниженою вартістю або в кредит від імені відомих компаній та офіційних дистриб’юторів.

неіснуючі автомобілі

Основною умовою продажу автомобілів була передплати в сумі від 30% вартості автомобілю. Гроші потерпілі перераховували на підконтрольні фігурантам рахунки або безпосередньо в офісних приміщеннях, які спеціально орендувалися учасниками групи. Діяльність таких офісів зафіксована у Дніпрі, Павлограді, Кам’янському та Бердянську.

Працівники офісів запевняли клієнтів у законності укладання договорів купівлі-продажу автівок, бланки яких виготовлялися безпосередньо у вказаних офісах. Після отримання передплати зловмисники вигадували різні причини для відстрочення передачі автомобіля клієнту. Після чого зникали та відкривали нові офіси.

неіснуючі автомобілі

Злочинна група діяла з лютого 2019 року. Попередньо встановлено, що фігуранти ошукали понад 150 осіб на загальну суму близько 12,5 мільйонів гривень.

Поліцейські провели 15 санкціонованих обшуків у шахрайських офісах та за місцями мешкання членів угруповання. За результатами вилучено комп’ютерну техніку, бланки, підписані фіктивні договори, печатки та платіжні картки.

Наразі п’ятьох учасників затримано в порядку ст. 208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України та вже оголошено про підозру за ч. 3 ст. 28 (Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу. Їм загрожує до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.