На Дніпропетровщині винахідники створили незвичайний гаджет (фото)

У Кривому Розі Дніпропетровської області створили пристрій для людей з вадами зору. Він дозволяє незрячим розпізнавати перешкоди на відстані. Гаджет винайшли студент педуніверситету та двоє старшокласників. Свій винахід хлопці вже тестують з незрячими людьми.

Як розповів Суспільному один з розробників, студент Андрій Командирчик, пристрій-кепка дозволяє розпізнавати перешкоди на відстані до чотирьох метрів на рівні голови. Зазвичай незрячі роблять це за допомогою палиці, та вона працює на рівні ніг, каже Андрій Командирчик. Він разом з викладачкою писав програму для цього пристрою.

«Це може бути гілка дерева, провід, просто якась перешкода, навіть знак. Цей прилад допомагає бачити те, що відбувається на рівні голови», – зазначив розробник.

пристрій для людей з вадами зору

Учень гімназії Андрій Пирог пояснює принцип дії: посилається короткий пучок ультразвуку, який відбивається від перешкоди та йде назад.

«Схожими ультразвуковими сигналами, для виявлення перешкод, користуються, приміром, кажани. Людина відчуває лише вібрацію», – пояснив він.

Як розповіла керівниця проєкту Наталя Хараджян, робота над винаходом тривала впродовж року. Гаджет друкували на 3D принтері майже впродовж доби. Він ще потребує вдосконалення, говорить викладачка.

«Ми вже побачили певні недоліки ультразвукових датчиків, хочемо спробувати на оптичних датчиках це зробити. Тобто будемо експериментувати з тими засобами, які будуть краще працювати», – зазначила вона.