На Дніпропетровщині вуличні злочинці відкривають сезон крадіжок

Влітку поліцейські відзначають зростання кількості вуличних злочинів. Пов’язано це, передусім, з тим, що у літній період люди більше часу проводять на вулиці, зокрема у вечірній та нічний час. Коштовні прикраси жінок та дорогі гаджети в руках дітей провокують грабіжників. Повідомляють в ГУ НП у Дніпропетровській області.

Про це під час брифінгу у Головному управлінні Національної поліції в Дніпропетровській області розповів заступник начальника відділу з розкриття злочинів проти власності Управління карного розшуку Дмитро Патрелюк та командир батальйону УПП в місті Дніпрі Микола Рябовол.

«Грабіжники цілеспрямовано вибирають жертву, яка не може чинити опору та наздогнати їх. Під час нападу вони діють жорстоко та зухвало, нерідко застосовують силу. Тому ці злочини є особливо небезпечними, вимагають прискіпливості при розслідуванні та документуванні. Незважаючи на це, в поліції спостерігається позитивна динаміка розкриття вуличних злочинів. На сьогодні поліцією Дніпропетровщини з початку року зареєстровано 1067 грабежів, переважна більшість з них була вчинена у безлюдних дворах, вулицях, під’їздах та ліфтах. 464 таких злочинів розкрито, 454 особи отримали повідомлення про підозру, а 181 особі обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою» – повідомив Дмитро Патрелюк.
«Щоб не стати жертвою грабіжника, дотримуйтесь заходів особистої безпеки. Не провокуйте грабіжників золотими прикрасами, дорогими телефонами, грошима. Намагайтеся уникати безлюдних неосвітлених вулиць, пустирів, особливо ввечері та вночі. Якщо ви все ж стали жертвою грабіжника, спробуйте не панікувати, зібратися та одразу подзвонити на «102». Повідомте правоохоронцям якнайбільше деталей злочину – час, місце, обставини, а також особливі прикмети грабіжника. Залишайтеся на місці та чекайте приїзду патрульних. Шанси розкрити пограбування гарячими слідами досить високі» – порадив Микола Рябовол.

Також в поліції розповіли, що грабежі переважно вчиняють люди, які вже були раніше судимі, часто наркозалежні. Тому не намагайтеся вступати з ними в бійку. Якщо ви все ж вирішили простежити, куди побіг грабіжник, тримайтесь на відстані та розкажіть оператору «102» про свої дії. Ризик стати жертвою злодії можна значно зменшити, якщо дотримуватися цих простих правил.