На Дніпропетровщині з’явився макет Чортомлицької Січі (Фото)

Січ у мініатюрі доповнила залу козацької доби у музеї Покрова, що на Дніпропетровщині. Тепер відвідувачі зможуть ознайомитися не лише з унікальними експонатами, а й побачити, як виглядала легендарна козацька республіка. Повідомляють на сайті Покровської міської ради.

Поряд з портретними зображеннями кошових отаманів, колекцією зброї та предметів побуту, у музеї відтепер представлено і макет Чортомлицької Січі. До цього її було зображено лише на малюнках та схематично, тепер можна уявити як виглядала козацька столиця. Для музейників це справжня подія, бо зала козацької доби є однією з центральних, розповідає про часи лицарів волі – наших пращурів. Тут зберігаються унікальні експонати, за якими можна вивчати устрій, звичаї та військову справу. Наочно все це показує Січ. Її ще називають «козацькою республікою». Козаки становили товариство – громаду, яка поділялася на курені. Найвищим органом влади на Січі була військова козацька рада, в якій брали участь усі козаки. Рада обирала кошового отамана, козацьку старшину, спільно вирішувала найважливіші питання.

На  Січі діяв козацький військовий суд, який нещадно карав за вбивство товариша, крадіжки у побратимів, пияцтво під час походів, кривда жінки, зухвалість до начальства тощо. А при церквах – школи, де діти козаків навчалися письма, церковного читання, співу та музики. Ще одним показником розвитку культури на Січі було шанобливе ставлення до книги. Працівники музею із захватом розповідають, що тепер найменшим відвідувачам буде простіше уявити життя козаків. Усі ці тонкощі передала родина Алілуєнків, яка створила макет та хоругви, релігійні знамена.

Директор Шолохівського будинку культури Тетяна Алілуєнко ділиться, що цей проект був одним із найцікавіших у її творчій біографії. Разом з чоловіком Володимиром Трохимовичем вони перегорнули купи літератури, шукали зображення Чортомлицької Січі, аби відтворити у макеті.

«Ми орієнтувалися на малюнок, котрий знайшли в історичній монографії, життєписі Івана Сірка. Січ мала свою чітку побудову, свій устрій, який ми намагалися передати», – говорить автор.

Робота над макетом тривала майже місяць, майстрів особливо радує, що їм допомагала восьмирічна онука Настя, яка захопилася не тільки процесом, а й історією. Вони сподіваються, що музейні експонати, серед яких і відтворена Січ, спонукатимуть й інших маленьких відвідувачів заглибитись у минуле свого краю.