На Дніпропетровщині заохочують до створення ОСББ, – Валентин Резніченко

Сухі підвали, освітлені під’їзди, полагоджені дахи та ліфти. Мешканці 1200 багатоповерхівок Дніпропетровщини вже навчилися самостійно поратися з власним домом. Вони створили об’єднання співвласників багатоповерхових будинків (ОСББ). Дніпропетровська облдержадміністрація підтримує їх вибір та допомагає вирішувати складні питання. Про це розповів очільник регіону Валентин Резніченко.

«ОСББ – це дух нашого часу. Коли люди не чекають, доки хтось прийде і покращить їм життя. Вони самі організовуються та працюють. Облдержадміністрація завжди підтримує таких людей та їх ініціативи. Ми постійно працюємо з волонтерами, з громадськими активістами, допомагаємо й мешканцям ОСББ», – зазначив Валентин Резніченко.
В обласний бюджет 2016 року облдержадміністрація заклала кошти на підтримку ОСББ. У планах відремонтувати щонайменше 10 ліфтів та 25 дахів. На це вже заплановано 8 млн. грн. з обласного бюджету.
Держава надає мешканцям ОСББ пільгові кредити на підвищення енергоефективності будинку. Тим, хто збирається утеплити фасади, горища та фундаменти, модернізувати систему освітлення, встановити енергозберігаючі склопакети, лічильники тепла та води тощо, держава відшкодує 40%. Кредит надається на 5-10 років. Оформити його можна у трьох банках – «Ощадбанк», «Укргазбанк», «Укрексімбанк». Їх працівники розкажуть подробиці та умови кредитування.

І це ще не всі переваги, які чекають на ОСББ. Мешканці таких будинків самостійно формують свій бюджет, витрати на утримання, обирають компанії, які будуть вивозити сміття, прибирати двір, готуватимуть будинок до зими чи опікуватимуться проводкою та трубами.

Мешканці таких будинків самостійно планують й ремонти. Їм не доведеться чекати, доки ЖЕК вирішить полагодити дах чи пофарбувати під’їзд. Відчули потребу, вирішили на зібранні, запланували кошти та провели потрібні роботи. Теж саме й з квартплатою. Мешканці ОСББ самостійно вирішують розмір квартплати та розподіляють ці кошти на обслуговування дому.

На Дніпропетровщині користуються перевагами ОСББ мешканці понад 1200 будинків. Найбільше таких домівок створено у Дніпропетровську, Кривому Розі, Нікополі та Павлограді.

Залишити відповідь