На Дніпропетровщині заплатити аліменти можна не тільки грошима

Суди Дніпропетровської області почали виносити перші постанови про покарання злісних неплатників аліментів. Так, 14 березня 2018 року Інгулецький районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області визнав винним громадянина у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 183-1 КУпАП та наклав на нього адміністративне стягнення у виді виконання суспільно корисних робіт на строк 120 годин. Чоловік ухилявся від сплати аліментів, що призвело до заборгованості у сумі більше 26 тис грн.

Нагадаємо, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» від 07.12.2017 № 2234-VIII, який набув чинності 6 лютого 2018 року, запроваджено новий захід впливу на злісних неплатників аліментів шляхом притягнення їх до адміністративної відповідальності у вигляді суспільно корисних робіт.

«Суспільно корисні роботи призначаються на підставі протоколу державного виконавця районним, районним у місті, міським чи міськрайонним судом за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби, де перебуває на виконанні виконавчий документ про стягнення аліментів, строком від 120 до 240 годин. Такі роботи є оплачуваними, а тому дають змогу боржникові поступово сплатити наявну заборгованість. Навіть якщо людина не може знайти роботу, то кошти, які вона отримає від місцевої громади за виконання суспільно корисних робіт, спрямовуватимуться на рахунок її дитини», – зазначають у прес-службі Апеляційного суду.