На Дніпропетровщині запрацювала сучасна амбулаторія  (Фото)

Тепла енергоефективна будівля, облаштована новими меблями та сучасним обладнанням. Амбулаторію європейського зразка відкрили у селі Бабайківка Царичанського району. Відтепер місцеві можуть просто на місці зробити електрокардіограму, здати аналізи та проконсультуватися з вузькопрофільними фахівцями із обласного центру за допомогою телемедицини. Про це розповіли в департаменті охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації.

амбулатория Днепро обл

В амбулаторії, зведеній «з нуля» за сучасними стандартами, мешканці 10 сіл Царичанського району отримують всі послуги первинної меддопомоги на якісно новому рівні».

У новій амбулаторії – кабінети щеплень, сімейного лікаря, маніпуляційна, денний стаціонар. Облаштували й куточок невідкладної допомоги. Якщо пацієнт у важкому стані, його кладуть на спеціальну кушетку, оснащену міні-комп’ютером. На монітор виводяться дані основних показників – кардіограма, пульс, тиск.

«Отримали сучасний кардіограф – тепер ЕКГ зробити набагато простіше і швидше. У лікарів та медсестр – спеціальні сумки. Там – глюкометри, пульсоксиметри, тонометри, фонендоскопи. А ще – сучасні інгалятори для дітей та дорослих», – розповіла сімейний лікар Бабайківської амбулаторії Наталія Давиденко.

В амбулаторії є і гематологічний аналізатор. Можна зробити розгорнутий аналіз крові й за лічені секунди отримати результати.

Для селян стала доступною нова послуга – онлайн-консультації із провідними вузькопрофільними фахівцями обласних лікарень. За допомогою спеціальних приладів можна зробити високоякісні знімки очного дна, запаленої ділянки шкіри або родимки. Зображення відправляють фахівцям у Дніпро для встановлення діагнозу.

Частину приміщення облаштували під житло для лікарів. «Раніше доводилося щодня діставатися роботи із сусіднього села. Долати відстань зо 20 км. А це і час, і гроші. Тепер дуже зручно», – поділилася Наталія Давиденко.

Амбулаторію загальної практики сімейної медицини у Бабайківці звели державним та обласним коштом.