На Дніпропетровщині затримали групу шахраїв (фото)

Кіберполіцейські Дніпропетровщини припинили незаконну діяльність шахрайської фінансової піраміди. Фігуранти ошукали понад 100 осіб під виглядом інвестування у фінансові операції на біржах. Зловмисникам загрожує до восьми років ув’язнення.

Встановлено, що шахрайську «схему» організували двоє мешканців Дніпра, 33 та 37 років. Фігуранти створили вебсайт, де пропонували заробіток на участі у фінансових операціях на міжнародних біржах.

шахраї_фінансова піраміда

Для роботи з потенційними клієнтами утворили call-центр, який обладнали мережевим обладнанням для здійснення прихованих дзвінків за допомогою IP-телефонії. Організатори залучили до роботи близько 15 операторів.

Однією з умов участі у фінансових операціях була сплата «інвестиційного внеску учасника». Вклади нібито розміщувалися на вебгаманцях, однак насправді зараховувалися на підконтрольні рахунки зловмисників.

шахраї_фінансова піраміда

Для введення в оману інвесторів на сайті постійно оновлювалася інформація про нібито успішність фінансових операцій. Також клієнтам пропонувалося збільшити суму внеску для збільшення заробітку.

При спробі повернути вкладені гроші, а також відсотки від віртуальних операцій громадяни отримували відмову. В подальшому зловмисники блокували облікові записи інвесторів.

Таким чином фігуранти ошукали понад 100 осіб. Попередньо встановлена сума збитків сягає мільйона гривень.

шахраї_фінансова піраміда

За місцем розташування call-центру працівники поліції провели обшук. Вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, мережеве обладнання. До проведення обшуку також було залучено спецпризначенців.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до восьми років позбавлення волі. Вирішується питання щодо оголошення фігурантам про підозру. Слідчі дії тривають.