На Дніпропетровщині зберігся унікальний маєток

Поблизу Дніпра знаходиться селище міського типу Солоне, яке нині є центром Солонянської громади. Вона утворилася у 2015 році з населених пунктів, що були підпорядковані 4 сільрадам. Зараз в громаді проживає 15 тисяч осіб. У селищі збереглася унікальна історична споруда — садиба Бергманів, збудована у ХІХ ст., після скасування кріпацтва та земська лікарня, передає lb.ua.

Після скасування кріпацтва Герман і Абрам Бергмани з Німеччини викупили у барона Енгергарда землю, де зараз розташована садиба та Солоне. Брати були родом з Пруссії, віруючими менонітами й дотримувалися доктрини ненасильництва і пацифізму. Вони ж і збудували завод для виготовлення червоної цегли та черепиці, займались сільським господарством та харчовою промисловістю.

Також Бергмани дали кошти на будування місцевого храму, але натомість на 6 років закрили всі алкоточки у селі. Під час Жовтневого перевороту майно в садибі розграбували або знищили, а власників розстріляли. Стан садиби — задовільний, це архітектурна пам’ятка ХІХ ст., в ній функціонує музей, щоправда, не дуже цікавий.