На Дніпропетровщині життя людей змінила звичайна пожарка

Перший в області Центр безпеки громадян запрацював у жовтні 2017 року на території Слобожанської територіальної громади у с. Степове. Для місцевих мешканців то було справжньою «диковинкою». Керівник Центру Валерій Ліфіренко згадує, як люди приходили подивитися на власну «пожарку» і не приховували свого захвату.

Захоплюватися справді є чим, адже у Центрі є не тільки пожежна машина, а й мотопомпи, генератори, бензопили. Словом, усе, що може допомогти подолати наслідки надзвичайних ситуацій.

-Генератори нещодавно стали в нагоді, коли у двох багатоповерхівках у Слобожанському стався розрив кабелю, – розповідає Валерій Ліфіренко. – То ми прийшли на допомогу, ще й траншею копали, аби електрики віднайшли порив.

За його словами, команда Центру нараховує 15 співробітників, це, здебільшого, мешканці громади, які пройшли спеціальні курси на тренувальній базі управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Дніпрі. Усі підготовлені й відповідальні, а ще – «горять» своєю роботою.

– Хлопці самі бачать, що і де зробити, чергують відповідально. В разі чого – миттєва готовність, на місце пригоди можемо дістатися за п`ять хвилин, тоді, як раніше доводилося чекати пожежників з Дніпра або Царичанки, – говорить чоловік. – Тепер спокій 14 тисяч мешканців громади забезпечуємо ми.

Заступник Слобожанського селищного голови Світлана Вусик зауважує: непросто бути «першопрохідцями» у реалізації стратегії цивільного захисту населення та безпеки життя для ОТГ. Ця стратегія – спільний проект Програми «U-LEAD з Європою» та Дніпропетровської облдержадміністрації. Але кваліфіковані консультації спеціалістів Центру розвитку місцевого самоврядування допомогли злагоджено організувати весь процес відкриття Центру безпеки громадян та реально поліпшити надання жителям ОТГ послуг у сфері безпеки життєдіяльності, пожежної та екологічної безпеки та протидії надзвичайним ситуаціям, що, власне, і є метою стратегії.

Голова Святовасилівської ОТГ, де також з листопада минулого року працює Центр безпеки, впродовж 2017 року безпосередньо брав участь у тренінгах з забезпечення життєдіяльності, організованих Дніпропетровським центром розвитку місцевого самоврядування.

-Багато хто з місцевих жителів був проти Центру безпеки, адже туди залучалися чималі власні кошти, – ділиться Віталій Стеценко. – Але через три місяці роботи усі переконалися, що це вартувало і зусиль, і грошей.  Наша громада включає 19 населених пунктів, загальна чисельність населення становить майже 4,5 тисячі мешканців. Створення Центру безпеки було дуже важливим для нас. Оскільки ми знаходимося у степовій зоні, де часто виникають загоряння і пожежі, а найближча пожежна команда розташовувалася за 30 км. Тепер же ми впевнені, що життя й майно наших громадян у безпеці.

Звісно, перш, ніж Центр безпеки запрацював, довелося поклопотатися про додаткове фінансування на впровадження проекту й навчання персоналу. Подавши заявку до Дніпропетровської облдержадміністрації, громада отримала 400 тис грн, а окрім того внесла 1,8 млн грн власних коштів. У підсумку з`явилося обладнане приміщення з сучасним пожежним автомобілем та технікою для чищення доріг у період негоди та снігопадів, а до роботи стали 14 рятувальників.

-Це все місцеві мешканці, які виявили бажання піти на таку службу, – каже голова громади. – Вони добре орієнтуються на місцевості, знають, як краще під`їхати пожежною машиною. Дякувати Богу, за цей час сталася всього одна пожежа, яка не мала ніяких серйозних наслідків, хоча, якби не мали ми своїх пожежників, то все могло б закінчиться набагато серйозніше.

«Погорілцем» ледь не став житель Святовасилівки Володимир Колесник. О шостій ранку чоловік вийшов зі свого будинку і побачив, що загорівся сарай.

 – Я помітив вогонь і одразу зателефонував рятувальникам, – розповідає чоловік. – За кілька хвилин вони вже були на місці. Якби таке сталося ще рік тому, то довелося б чекати приїзду пожежників з Солоного, а це 30-40 хвилин. За це час не те, що сарай, і хата встигла б згоріти.

-У нас є все необхідне, щоб вчасно та ефективно реагувати на надзвичайні ситуації, – запевняє начальник пожежної команди В`ячеслав Нагаєць. – Також працівники центру безпеки проводять велику профілактичну роботу серед населення ОТГ та учнів шкіл громади.

Окрім того, з завалами снігу, які накрили села громади у січні 2018-го, бригада Центру безпеки справилася на «відмінно». За словами Віталія Стеценка, усі дороги були розчищені за допомогою спеціальної техніки, жодна машина чи автобус не застрягли у кучугурах. І це ще раз переконало мешканців у доцільності і правильності прийнятого рішення на користь створення власної пожежної команди.