На Дніпропетровщині з`явиться найбільший в області національний природний парк «Орільський»

Це буде один з найкращих природно-заповідних об’єктів України, який за сукупною значимістю природної та історико-культурної спадщини заслуговує найвищого охоронного статусу. Він охопить 5 районів регіону – Петриківський, Царичанський, Новомосковський, Магдалинівський та Юр`ївський загальною площею близько 55 тис га. На території цих районів виявлено ряд видів рослин, які занесені до Червоної книги Дніпропетровщини, Світового та Європейського Червоного списку. Для ряду рослин Орільська долина є останнім притулком у трансформованому та екологічно навантаженому Придніпров`ї. Особливу цінність на цій території представляють природні діброви, які не тільки відіграють важливу роль у формуванні рослинного покриву, але й позитивно впливають на навколишнє середовище.

Рішення про погодження створення такого парку на території Юр`ївського району площею 3,5 тис га планує винести на найближчу сесію постійна комісія облради з питань екології та енергозбереження під керівництвом Анатолія Івахно.

За його словами, зараз територія заповідного фонду Дніпропетровщини складає всього 2,9%, у той час коли за загально державними нормами ці показники мають бути на рівні 5-9%. Тому одне з завдань комісії збільшити площі заповідного фонду регіону. Це позитивно позначиться на екологічному стані довколишнього середовища.

«Екологічна безпека – один з п`яти пріоритетних напрямів роботи обласної ради у рамках обласної комплексної програми екологічної безпеки та запобігання змінам клімату. Дніпропетровщина, на жаль, посідає перше місце в Україні за негативними показниками стану навколишнього середовища. Тому наше завдання не лише зберігати природне середовище у належному стані, а й примножувати наш екологічний заповідний фонд. Отже, від цього залежить наше здоров`я, здоров`я наших дітей», – зазначив голова облради Гліб Пригунов.

Також депутати обласної ради, члени комісії з питань екології та енергозбереження ухвалили перерозподіл коштів обласного фонду охорони навколишнього середовища. Зокрема, додатково 300 тис грн планують направити на налагодження пропускної потужності паводкових вод вулиць Центральна та Гагаріна с. Катеринопіль, Криничанського р-ну. Такі ж суми направлять на вирішення проблем підтоплення та поліпшення екологічного стану річок Мокра Сура (смт. Кринички) та р.Шиянки у Самарському р-ні м.Дніпро, а також відновлення гідрологічного режиму р.Самарчук (Новомосковський р-н). Крім того, 313 тис. грн мають спрямувати на реконструкцію каналізаційних мереж с. Кривбас Криворізького р-ну, більше мільйона гривень – на капремонт напірного каналізаційного колектору в с.Олександрівка Дніпровського р-ну, 1 млн 328 тис. грн – на капремонт ділянки напірного каналізаційного колектору до полів фільтрації в смт Томаківка, ще 5,6 млн грн треба виділити на рекультивацію міського звалища побутових відходів м. Новомосковськ.

Залишити відповідь