На Дніпропетровщині з’явився живий музей

У Дніпропетровській області з’явився новий туристичний об’єкт, який останнім часом стає популярним. Так мешканці села Сурсько-Михайлівка Солонянського району облаштували у своїй садибі музей засновника села, козака Микити Коржа,  де щодня готові приймати гостей.

ЗАМИСЛИЛИ – СТВОРИЛИ

Кілька років тому Ірина Біжко та Наталія Семенова почали досліджувати історію Сур­сько-Михайлівки. Замислили створити музей при місцевому Будинку культури, але не знайшли підтримки. «Якось Ірина Миколаївна прийшла до нас, – розповідає Наталія Іванівна, – а на подвір’ї кругом стояли кролятники, лежали дрова, – та й каже: «А я бачу, як тут люди за столами сидять, а навколо зелено, гарно». І ми почали прибирати. Люди приходили: один щось допоможе, потім інший».

Так у 2014 році в садибі Олександра Павловича Пластуна, чоловіка Наталії Іванівни, виникли «Зимівник козака Пластуна» та «Музей Коржа Микити», який можна назвати й народним музеєм історії села, судячи з експонатів, що продовжують наповнювати подвір’я та стару маленьку мазанку, обкладену цеглою. Господарі називають музей «живим», адже вони мешкають на цьому подвір’ї, порають город і скотину: кіз, вівців, гусей.

ЗАВЖДИ РАДІ

Ворота чи хвіртка до садиби постійно відчинені.Тут завжди готові приймати гостей: проведуть оглядову екскурсію, заграють на баяні та заспівають, обдарують виробом із солоного тіста. Коли гості заздалегідь попере­джають про приїзд, господарі ще й обід приготують, і пиріжків насмажать для частування. Найчастіше сюди привозять дітей зі шкіл та інтернатів району.

«Музей Коржа Микити» – неофіційна установа, тому він не має бюджетного фінансування та працівників на зарплатні. Заклад функціонує та розвивається завдяки зусиллям ентузіастів, коло яких шириться.

«Навіть із Петриківки – напевно, так єднаються духом Корж і Калнишевський – до нас приїздять люди, щось допомагають робити. А гроші я від дня заснування не ставлю на перший план, – пояснює господиня про безоплатність відвідування музею. – У кого є бажання нам допомогти, той допомагає. Коли не вистачає пожертв на обіди, докладаємо свої пенсії. Голова райради допоміг для сьогоднішнього свята з олією, цукром і борошном, а раніше виділяв кошти на костюми».

ГЛИБОКА ІСТОРІЯ

13 червня в музеї відзначили день народження засновника села, легендарного козака, знаного завдяки «Устному повествованию бывшего запорожца, жителя Екатеринославской губернии и уезда, селения Михайловки, Никиты Леонтиевича Коржа».

Цього дня тут презентували нещодавно видану книгу «Сурсько-Михайлівка: від витоків до сьогодення». «Спочатку була думка просто написати про музей Коржа, бо мені сподобалася його ідея. Я – малорухлива, тому люди з музею самі до мене приїхали, з баяном. Ми наговорилися, наспівалися, – розповідає авторка видання Зінаїда Грушко-Колінько, член Спілки письменників Придніпров’я, мешканка селища Іларіонове Синельниківського району. – А коли я почала вникати у цю історію, виявилося, що вона така глибока».

Після розмов про Микиту Леонтійовича, історію села були й співи під баян, і смачний домашній обід, і тости за розвиток закладу та процвітання села…

НАТАЛІЯ РЕКУНЕНКО

ФОТО АВТОРА