На Дніпропетровщину повернувся сказ

Після 25-тирічного «спокою» на територію області повернувся сказ. У 2015 році зареєстровано 2 випадки сказу серед мешканців Дніпропетровської області. Поточний рік продовжує невтішну статистику, і вже в травні зафіксований перший випадок смерті від сказу мешканця міста Синельникове.

Напередодні захворілий мав контакт з власною кішкою, яка померла. Труп тварини був закопаний постраждалим. За медичною допомогою з приводу отриманих пошкоджень чоловік не звертався. Як наслідок, хворий помер на 6 добу після появи перших клінічних ознак у відділенні реанімації.

Нагадаємо, що сказ – смертельне захворювання. Сказ не лікується. Єдиним способом боротьби з ним є профілактичні заходи. І врятувати життя людини можна лише за допомогою профілактичних щеплень.

Збудник сказу – вірус, який виділяється зі слиною хворої тварини. Це можуть бути собаки, кішки, вовки, лисиці, велика рогата худоба і навіть кажани. В першу чергу розповсюджують захворювання домашні тварини та безхатні собаки і кішки.

Інфікування людини наступає не тільки при укусі, а також при попаданні слини в подряпини шкіри, слизові оболонки очей, носа, рота. Ознаками захворювання у тварин є підвищена агресивність, слинотеча, світло та водобоязнь. Інколи сказ може бути у тихій формі, коли наявні ознаки не проявляються, що особливо небезпечно, і хвороба проявляється пізно. Важливо відзначити, що вірус у слині хворої тварини з’являється за 10 днів до появи перших клінічних ознак захворювання. Тому кожний випадок нападу на людину, на перший погляд здорової тварини, повинен розцінюватись як потенційна загроза інфікування сказом.

В першу чергу, слід негайно звернутися до лікаря за медичною допомогою, призначенням антирабічних щеплень. Надзвичайно важливо ретельно обробити рану, причому якомога раніше після укусу. Її треба рясно промити водою з милом або знезаражувальним засобом. Краї рани обробити спиртом або 5% настоянкою йоду.

На сказ хворіють в основному ті, хто не звернувся до лікаря або звернувся пізно. Ще одна причина – порушення режиму під час щеплень і небажання постраждалого закінчити курс імунізації. А це дуже важливо. Щеплення проводять у  хірургічних (травматологічних) пунктах. Туди повинні звертатися всі постраждалі від укусів. В пункті призначають відповідний курс щеплень залежно від результатів опитування (якою твариною укушений постраждалий, за яких умов) та вирішують питання про тривалість курсу. При нападі відомої  тварини (собаки, кішки та інших) за ними встановлюється спостереження протягом 10 днів. Якщо протягом цього часу тварина залишається здоровою, то щеплення не роблять або припиняють.

Попередити захворювання на сказ можливо при дотриманні таких правил:

– щорічно прищеплювати проти сказу домашніх собак і кішок;

– не провокувати тварин на укуси: не намагатися годувати, надавати допомогу невідомим бездомним тваринам, дражнити їх;

– уникати скупчень бездомних собак і контактів з дикими тваринами;

– усі роботи при розборі туш тварин для запобігання пораненням проводити в рукавичках, з дотриманням правил безпеки;

– при укусі твариною промити рану водою з милом, обробити краї розчином йоду і негайно звернутися в травматологічний пункт.

Своєчасне звернення за медичною допомогою після укусу твариною –  єдиний надійний спосіб запобігти захворюванню на сказ.

Г. Шамичкова, завідувач відділення, Ю. Діанова,лікар-епідеміолог 

відділення особливо небезпечних інфекцій Державної установи

«Дніпропетровський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України»

Залишити відповідь