На коломийській ратуші створять оглядовий майданчик і музейний простір

У місті Коломия Івано-Франківської області на місцевій ратуші планують облаштувати оглядовий майданчик та музейний простір.

Про повідомляє Укрінформ з посиланням на начальника відділу інвестиційної політики та енергозбереження Коломийської міської ради Ірина Жолоб.

«Ми плануємо на нашій ратуші зробити оглядовий майданчик для туристів та гостей нашого міста з відтворенням музейного простору. Прагнемо, щоб це була сучасна туристична атракція в місті. Гості зможуть піднятися на ратушу і побачити чудову панораму міста. Окрім цього, там зможуть проводити виставки та інші культурні-мистецькі заходи. Для цього плануємо облаштувати мансардне приміщення на горищі ратуші. Цього року ми провели конкурс на найкращу проєктну пропозицію цього майданчика і вже отримали його візуалізацію», – повідомила Жолоб.

Вона зазначила, що для відновлення ратуші, а це – сходи та шахта будівлі, необхідно провести комплекс ремонтних робіт із умовою збереження елементів давньої архітектури.

Вартість проєкту – 1 млн 450 тис. грн. На його реалізацію Коломийська міська рада вже зосередила у своєму бюджеті на 2020 рік 200 тис. грн. Водночас Коломия планує подати цей проєкт на конкурс, який проводять у межах транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна, щоб отримати фінансовий інструмент для реалізації проєкту.

Коломийська ратуша побудована 1877 року як приміщення для магістрату міста. Раніше, на іншому місці, стояла стара ратуша, яка згоріла 1865 року. Споруда триповерхова, у плані – П-подібна, зведена у стилі неоренесанс. Ратушна вежа наріжна (подібно до Яворівської ратуші), що є досить незвичним для такого типу споруд. Вежа зведена 1948 року, квадратна у плані, з простим декором. На вежі розміщений герб Коломиї, над ним — годинник-куранти, з трьома циферблатами, діаметром близько 1 м. Ще вище, на рівні шостого поверху, облаштований балкон для обходу довкола вежі. Раніше з нього оглядали місто для швидшого оповіщення в разі пожежі.

Нині в ратуші розташований виконавчий комітет міської ради.

фото: Укрінформ