На монетах Городницького скарбу виявили невідомі досі штемпелі

На срібниках, що знайдені у Городниці на Житомирщині, виявили унікальні штемпелі, які раніше не були відомі. Про це під час пресконференції в Житомирі повідомив науковий співробітник Інституту історії України НАНУ Олександр Алфьоров, передає Укрінформ.

«Серед монет князя Володимира Великого присутні раніше невідомі унікальні штемпелі. Це попередній висновок, який я зараз можу озвучити», – зазначив Алфьоров.

За його словами, серед монет є всі три можливі типи срібників, які чеканили в часи Святополка Окаянного упродовж 1016-1019 років. Крім того, там є срібники Володимира Святого другого, третього, четвертого типів, яких усього було чотири.

Історик акцентував, що востаннє такий скарб за кількістю знаходили у 1876 році. Скарб має національне, історико-культурне та наукове значення.

Керівник Житомирської археологічної експедиції Андрій Петраускас каже, що наразі Городницький скарб є єдиним задокументованим скарбом.

Як відзначив художник-реставратор Віктор Голуб, на реставрацію монет знадобиться близько пів року, враховуючи їх дослідження і вивчення. Вже візуально можна оцінити, що до складу монет входять срібло та мідь. Частина скарбу має серйозну руйнацію.

Під час пресконференції озвучили проблему, що у новому цивільному кодексі немає покрокового опису, як діяти у випадку виявлення таких скарбів. Крім того, там не належно закріплена процедура виплати компенсації людині, що виявила і передала знахідку державі.