На Рівненщині працює унікальний музей зі стародруками (Фото)

Музей книги та книгодрукування в Острозі – одне з тих місць, які неможливо не відвідати, якщо ви дійсно цікавитеся історією книги на українських землях. Тут є усе, що потрібно: унікальні стародруки, раритетні видання, атмосфера середньовічної Луцької вежі та багата історія самого міста, яке у свій час було чи не найбільшим культурним центром України, повідомляє rivne.media.

Попри те, що музей працює з середньовічним матеріалом, не цураються тут і нововведень та сучасних технологій. Зараз планується закінчити капітальний ремонт, залучити до співпраці активних істориків та встановити інтерактивну сенсорну панель, що дозволить отримувати комплексну інформацію про експонати.

Зміни

Здебільшого музейні експозиції – це щось нудне і вкрите пилом. Єдиний інтерактив – розмова з екскурсоводом. Але в Острозькому музеї книги та книгодрукування вирішили розбавити цю ситуацію. Сучасні технології сьогодні лише починають укорінюватись в українських музеях. Форматів такої взаємодії не багато, проте вони різноманітні. Це і мобільні додатки, і віртуальні екскурсії, і сенсорні панелі, які допомагають всеохопно дізнаватись про певний експонат. Острозький музей книги не став винятком на шляху до зближення із відвідувачем ХХІ століття. Найближчим часом у музеї буде встановлена інтерактивна сенсорна панель, яку вже закупили.

Такий ґаджет має на меті не лише продемонструвати книги ближче та повніше, а й сконденсувати всю наявну  інформацію про конкретний експонат. Також він візуалізуватиме всю інформацію, яку відвідувачі можуть отримати в музеї.

До прикладу, унікальний експонат «Острозький наспів» – один з трьох базових разом з «Київським» та «Болгарським», які сьогодні використовують для священнослужіння у православній церкві. Він зберігається у музеї у вигляді нотного ірмолою, можна буде послухати у звучанні різних хорів, а також віртуально продемонструвати відвідувачам зображення середньовічних музикантів чи інструментів.

Кожен охочий зможе спробувати себе у ролі писаря та друкаря: один з експонатів даватиме можливістю гостю спробувати письмо гусячим пером на восковій дощечці чи ручкою з металевим пером чи вже сучасніший формат – спробувати друк на друкарській машинці.

Також це все можна спробувати зробити і в реальному режимі у самому Музеї книги та книгодрукування. Сенсорна панель покликана вирішити проблеми з нудьгою та показати, що музей – цікаве та сучасне місце, не лише для дорослих відвідувачів, а й для найменших. Для дітей будуть створені різноманітні розважальні й заразом навчальні проекти, як наприклад пазли із зображенням експонатів музею.

На сьогодні такі сенсорні панелі встановлені лише у кількох поодиноких музеях Києва, Полтавському та Ізюмському музеях.

Зараз музей перебуває у стані ремонту, який, як розповідає директорка Світлана Позіховська, повинен завершитись до середини вересня. Ремонт є плановим, за його результатами оновленим буде не лише зовнішня чи внутрішня структура приміщення, а й експозиції. Насамперед, вони будуть доповнені вищезгаданою сенсорною панеллю.

Відвідати музей можна і в онлайновому режимі, адже тут вже зараз функціює спеціальний панорамний тур. Його основне завдання – допомогти потенційним відвідувачам дізнатися про експонати та сам Острог. Тур дозволить переглянути інформацію про музей іноземними мовами, детальніше познайомитися з книгами у збільшеному вигляді й навіть погортати їх у цифровому варіанті.

Панорамний тур – це своєрідний трейлер експозиції, яку можна буде переглянути, відвідавши музей. Але не забувайте, що реальність завжди краща, ніж віртуальна частина:  на екскурсію на другому та третьому поверхах будівлі можна завітати вже зараз.

Також музейники планують залучити до наповнення інформаційної панелі істориків, які зможуть допомогти зібрати інформацію про саму Луцьку вежу та інші барбаканм, що збереглись до сьогодні. Окрім експонатів та інформації, у віртуальному доступі буде й «Книга відгуків», що допоможе отримувати зворотній зв’язок від гостей швидше та якісніше і сприятиме покращенню роботи музею.

Історія

Музей книги та книгодрукування в Острозі відкрили ще в грудні 1985-го року в Луцькій надбрамній вежі XVI століття. Перш за все, це оборонна споруда – барбакан, але окрім суто утилітарної функції вона мала демонструвати велич і поважний статус столиці земель князів Острозьких.

Поєднання вишуканого аттика з суворою міцністю гладеньких стін зробило будівлю однією з найпомітніших в архітектурному просторі Острога періоду Середньовіччя. Вежа має аж три поверхи, на яких сьогодні й виставляються експонати музею.

Барбакан (від середньовічного латинського barbecana) – елемент пізньосередньовічних фортифікацій, призначений для захисту підступів до міських брам. Складався з укріплень баштового чи бастіонного типу навколо зовнішньої брами, з’єднаних із внутрішньою міською брамою критим проходом.

Власне, ця споруда дуже вдало працює на атмосферу музею й наочно доповнює картину історії книгодрукування.

Експозиція

В основу експозиції поклали книжкову колекцію місцевого краєзнавчого музею, започатковану в 1909-1912 роках Братством ім. князів Острозьких. На сьогодні збірка нараховує 4 900 книжок. Усі вони є експонатами основного музейного фонду. Колекція налічує майже півтори тисячі стародруків XVI-XVIII століть та близько 150 рукописів XVI-ХХІ століть.

Також є тут і зібрання західноєвропейських стародруків XVI-XVIII століть. Вона нараховує близько 1 100 одиниць зберігання, у тому числі 30 палеотипів (видань першої половини XVI століття), серед яких – унікальне і дуже рідкісне видання «Бревіарію хорватського» (Венеція, 1561). Це одне з небагатьох видань глаголицею, яке можна знайти в українських музейних фондах.

Однин із найцікавіших експонатів музею – інкунабула, датована 1492 роком. Вона видана у друкарні Стефана Планка у Римі й має назву «Coniurationes demonum», що у перекладі на українську означає «Вигнання демонів».

Книга описує обряд екзорцизму, спрямований на вигнання бісів із людської душі за допомогою молитви. Також у ній збереглась гравюра, яка, власне, змальовує цей обряд. Це єдина книга, що видана до 1501 року та зберігається у музеях Волині.

Окрім рукопису Євангелія середини XVI століття, у музеї є і Острозька Біблія, видана у друкарні Івана Федорова 1581 року, а також рукописний Коран, що переписаний в Острозі Адамом Алі Мустафою на ганчірковому папері місцевого виробництва. Він залишається єдиним відомим рукописом цієї книги, створеним на теренах Західної України.

Є у музеї і прижиттєве видання «Енеїди» Івана Котляревського, і празьке видання «Кобзаря» Тараса Шевченка 1876 року. Звісно, це ще далеко не все, адже колекція тут надзвичайно багата.