На Житомирщині квітне червонокнижна поліська орхідея

У Поліському природному заповіднику, що в селі Селезівка Овруцького району Житомирщини, розквітла дивовижна поліська орхідея, занесена до Червоної книги України.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на прес-службу Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства.

“На півночі області в Поліському заповіднику розквітла унікальна квітка – орхідея, любка, зозулині сльози (черевички), зозулинці, або ж, як влучно її назвали самі співробітники, – “янгол у вранішній росі”, – йдеться в повідомленні.

Як розповів кореспонденту Укрінформу директор Поліського природного заповідника Сергій Жила, рослина належить до родини орхідних і занесена до Червоної книги України.

“Зозулинець – це рослина, яка у минулому була дуже відома як універсальний лікарський засіб, що швидко ставив людину на ноги. Старі знахарки мали рецепти приготування з нього і “любовних” напоїв. На Поліссі зозулинець відносили до сакральних рослин і шанували на рівні із дубом, вересом, чебрецем. Поліська орхідея збуджує апетит, посилює обмін речовин та має тонізувальні властивості, не гірші за звичну для нас каву”, – сказав Жила.

Загалом серед поліських орхідей розрізняють близько 15 видів як лісових (любки, гніздівка, коручки чемерниковидні й темно-червона, булатки довголиста і червона, черевички зозулині справжні, гудієра повзуча), так і болотних та лучних рослин (коручка болотна, м’якух болотний, пальчатокорінники Фукса, м’ясо-червоний і травневий).