Набув чинності закон, що дозволяє іноземцям служити в ЗСУ

У четвер, 12 листопада, набув чинності закон, що дозволяє іноземцям служити в українській армії.

Закон 716-VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо проходження військової служби у Збройних Силах України іноземцями та особами без громадянства” опубліковано у газеті “Урядовий кур’єр” за 11 листопада 2015 (№40) і набуває чинності з наступного дня після публікації, тобто 12 листопада, пише Українська правда з посиланням на Ліга.

Як ідеться в законі, іноземці та особи без громадянства, які проходять військову службу за контрактом у Збройних Силах України, носять військову форму одягу, їм довічно встановлюються військові звання.

Проходження військової служби здійснюється іноземцями та особами без громадянства – за контрактом на посадах рядового та сержантського і старшинського складу, вони мають статус військовослужбовця.

Разом з тим законом визначається таке поняття як найманство. Згідно з документом, найманцем є особа, яка: спеціально завербована на місці або за кордоном для того, щоб брати участь у збройному конфлікті; фактично бере безпосередню участь у військових діях.

Найманець при цьому керується бажанням отримати особисту вигоду, і якому обіцяно матеріальну винагороду, що істотно перевищує винагороду, яка виплачується комбатантам такого ж рангу і функцій тим, які входять до особового складу збройних сил цієї сторони.

Президент Петро Порошенко підписав цей закон 3 листопада. Рада його прийняла 6 жовтня.

Залишити відповідь