Найбільш затребуваними у найближчі роки будуть трактористи та кухарі

Державна служба зайнятості склала перелік найбільш перспективних професій в Україні, попит на які не буде зменшуватись у найближчі роки. Про це повідомляє «Українська правда» із посиланням на прес-службу відомства.

“У ТОП найбільш перспективних в Україні професій і за затребуваністю у роботодавців, і за рівнем заробітної плати є професії у галузі IT, медичній галузі, інженерні професії та висококваліфіковані спеціалісти у аграрній сфері”, – зазначив виконуючий обов’язки Голови Державної служби зайнятості Сергій Кравченко.

За його словами, якщо розглядати найбільш перспективні професії у розрізі робітничих спеціальностей, то найбільш затребуваними у найближчі роки будуть трактористи, кухарі, швачки, водії та будівельники.

При цьому Кравченко наголосив, що середня заробітна плата кваліфікованого кухаря близько 8 тисяч гривень, а тракторист за рік може отримувати заробітну плату до 120 тисяч гривень.

Як зазначається, найбільш перспективні професії в Україні можна безкоштовно опанувати, звернувшись до служби зайнятості.

Так, протягом січня-квітня 2016 року, за направленням служби зайнятості професійне навчання проходили 85,9 тисячі безробітних, у тому числі 20,2 тисячі осіб навчалися у Центрах професійно-технічної освіти.

Найбільш поширеними професіями, які здобули безробітні, є перукар, кухар, електрогазозварник, тракторист-машиніст, водій, продавець, швачка. Рівень працевлаштування після закінчення профнавчання у ЦПТО – 85%.

За словами в.о. Голови ДСЗ, сьогодні служба зайнятості знаходиться у процесі реформи і одним із її важливих складових є запровадження короткострокового та середньострокового прогнозу ринку праці.

“За допомогою такого прогнозу можна буде визначити не тільки затребуваність професій на ринку праці в найближчі 1-5 років, але і розрахувати потребу у спеціалістах в конкретних регіонах країни”, – говориться у повідомленні.

Протягом 4 місяців цього року послуги служби зайнятості з пошуку роботи отримували 759,6 тисячі зареєстрованих безробітних, серед них третину становили соціально вразливі категорії населення, зокрема інваліди, внутрішньо переміщені особи, військовослужбовці, які брали участь в АТО.

Залишити відповідь