Найбільші держкомпанії України заробили 2 мільярди

Найбільші державні компанії України за 9 місяців поточного року отримали близько 2 млрд грн прибутку проти 12 млрд грн збитків протягом 2014 року. Про це прем’єр-міністр Арсеній Яценюк повідомив під час засідання Нацради реформ, пише gazeta.ua із посиланням на прес-службу уряду.
“Мінекономрозвитку провело аналіз прибутковості та збитковості 100 найбільших держпідприємств протягом 9 місяців поточного року. Якщо у 2014 році чистий фінансовий результат без “Нафтогазу” та “Укрзалізниці” був мінус 12 мільярдів гривень, то протягом 9 місяців поточного року чистий фінансовий результат – плюс 2 мільярди гривень”, – сказав прем’єр.
Крім того, за його словами, стабільний фінансовий результат мають і ключові держхолдинги. Зокрема, НАК “Нафтогаз України” торік отримав 88,4 млрд грн збитку, а за 9 місяців цього року 233,6 млн грн прибутку. “Вперше за історію існування цієї компанії вона стала беззбитковою”, – зазначив Яценюк.
НАЕК “Енергоатом” в 2014 році отримав 6,4 млрд грн збитку, а протягом 9 місяців поточного року – 1,3 млрд грн прибутку, додав він.
Яценюк також наголосив, що в рази скоротилися збитки “Укрзалізниці”: минулого року було 15 млрд грн збитків, протягом 9 місяців цього року – 5 млрд грн, а до кінця року “Укрзалізниця” має вийти на нульовий баланс.
При цьому істотно зріс фінансовий результат Адміністрації морських портів: якщо торік прибуток становив 1,5 млрд грн, то цього року він зріс до 3,5 млрд грн.
Також, за словами прем’єра, Одеський припортовий завод вперше за 4 роки отримав прибуток – 205 млн грн. При цьому він наголосив, що серйозну збитковість досі мають “Укренерго” та вугільні компанії.
На думку очільника уряду, покращити фінансове становище компаній має закон про приватизацію та про вдосконалення управління держкомпаній, що не підлягають приватизації. Крім того, влада має прийняти рішення про ліквідацію близько 1,6 тис. держпідприємств.

Залишити відповідь