Найбільший прісноводний акваріум Європи відзначив ювілей

 

У багатьох мешканців Дніпропетровська найяскравіші дитячі спогади пов’язані саме з “Акваріумом”, що на Монастирському острові. Навчально-науковий комплекс Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара, без сумніву, одна з найоригінальніших візитівок міста. Тож не дивно: привітати його з Днем народження протягом вихідних прийшло стільки людей, що вмістити їх одночасно ювіляр не зміг би.

029edit

До Дня народження “Акваріуму” співробітники і друзі навчально-наукового комплексу підготували безліч цікавих заходів: виставку райдужних рибок від лабораторії рибництва, виставку павуків-птахоїдів та інших екзотичних тварин від “Tarantulas Dnepr Club”, розважальний захід “Пазл із наноакваріумів”, конкурс дитячого малюнка “Підводний світ очима дитини”, пізнавальні семінари з акваріумістики і тераріумістики. Останні зібрали 120 учасників з Дніпропетровська, Запоріжжя, Києва, Харкова, Дніпродзержинська, Кривого Рогу, Кременчуку, Донецької області.

167edit

Вітаючи гостей, яких невпинно більшало, завідуюча лабораторії рибництва Лариса Єрух розповідала про історію “Акваріуму” та родзинки свята: “Останні надходження до нашої колекції – червоний неон та скляний сомик. Взагалі, колекція “Акваріуму” налічує близько 100 видів риб. Ми намагаємося зберегти те, що маємо, займаємося розведенням акваріумних риб, адже вони живуть певний строк. Дрібна рибка – 2 роки, крупніші екземпляри – близько 5. Райдужні рибки, що представлені на сьогоднішній виставці, добре приживаються в акваріумах з рослинами. Ростуть і забарвлюються досить повільно. Можуть змінювати колір протягом дня. Найяскравішими бувають самці. Коли вони хочуть сподобатися самочці, переливаються усіма барвами райдуги, за що й отримали таку назву”.

089edit

Ще однією родзинкою свята став захід “Пазл із наноакваріумів”. “Суть заходу в тому, що з п’яти акваріумів, які треба оформити декоративними рослинами і камінням, необхідно скласти єдину композицію, – пояснює голова студії “Fish Home Servise” Іван Орел, – центральний акваріум буду наповнювати я, а чотири інші – відвідувачі, які візьмуть участь у конкурсі. Можливо, ми проведемо захід власними силами – продемонструємо, що можна зробити із представлених матеріалів”.

“Мета конкурсу – показати, як з простих матеріалів, які є доступними для пересічного любителя акваріумістики, зробити щось, чим можна похизуватися перед гостями, – продовжує Іван, – глядачі повинні зрозуміти, що акваріум легко зробити красивим, цікавим, адже він має бути картинкою, якою милуються. Акваріум – конструктор, що потребує постійної уваги. До нього треба ставитися, як до живої істоти”.

Виставка павуків-птахоїдів та інших екзотичних тварин від “Tarantulas Dnepr Club”, яку привіз до “Акваріуму” голова клубу Максим Задорожній, за останні роки вже стала доброю традицією свят навчально-наукового комплексу. Цього разу вона налічувала близько 25-и видів, серед яких представники всіх континентів. Найдивніші “експонати” – рогаті павуки, мадагаскарські шиплячі таргани, кучерявий павук-птахоїд.

День народження “Акваріуму” привернув увагу великої кількості мешканців міста. Стільки посмішок, вигуків захоплення та подиву навчально-науковий комплекс не бачив і не чув, напевне, давно. “Я з радістю привожу до “Акваріуму” своїх вихованців, – розповіла вчитель хімії, керівник 6-го класу школи №1 Межівського району Дніпропетровської області Алла Денисенко, – сьогодні мені подобається тут найбільше. Багато нових риб, цікаво. Школярі залюбки слухають наймолодшого помічника в “Акваріумі” 13-річного Владислава Єруха, який прийшов допомогти мамі та проводить для них екскурсію. Їм цікаво спілкуватися зі своїм однолітком, є з кого брати приклад. Для дітей “Акваріум” – це позитивні емоції, малеча повинна бачити щось нове. Щиро вітаю співробітників “Акваріуму” і бажаю їм натхнення, навчально-науковому комплексу – розвитку”!

“Пам’ятаю, як завітала сюди вперше, – згадувала відвідувачка Наталя Блохіна, – тоді “Акваріум” щойно відкрився, я навчалася в школі, разом із класом приїхала на екскурсію. Враження були незабутні, особливо зацікавила риба арована. Вважаю, похід до “Акваріуму” має здійснити кожна дитина, спілкування з природою – це прекрасно”.

 

Інформаційно-аналітичне агентство ДНУ ім. О.Гончара

 

Залишити відповідь