Найцікавіші селища Дніпропетровщини відкривають секрети (Фото)

Дніпропетровщина багата своєю історією та географією: тут є кургани, дніпровські пороги, сліди скіфської цивілізації та зуби мамонта. Не менш цікавою є і історія окремих и населених пунктів. «Вісті Придніпров’я» зібрали для вас історії містичних та незвичних сіл області.

Село Волоське

Село Волоське знаходиться в 30 кілометрах від міста на правому березі річки Дніпро ( в місці впадінні в нього річки Мокра Сура). Селище заснували в далекому 1769 р валахи, звідси і назва (а не через горіхи, як багато хто думає). Але згідно досліджень, тутешні місця були заселені значно раніше. У районі села археологи виявили кілька поселень, починаючи зі стоянки пізнього палеоліту (близько 16 тис. років тому) і закінчуючи давньоруським городищем (ХП-ХШ ст.). Є тут і свої кургани – у 1952 році тут знайшли поховання людей негроїдної раси в позі ембріона! Поховання були розташовані по колу, в центрі якого знаходився скелет без голови. Деякі скелети носили елементи військових ушкоджень (знайдені наконечники стріл, які застрягли в кістках). Ці знахідки відносять до середини кам’яного віку і датуються в 8000 до н.е.

1-_________

Волоське дуже красиве – тут багато тополь та соняшників, а його вулиці мальовничо огинають береги Дніпра. Залишилась тут неушкодженою у «катериненська миля» (у 1787 р російська імператриця Катерина II вирішила сама оглянути землі, придбані в результаті російсько-турецьких воєн, її шлях був відзначений пам’ятними знаками) І у Волоському серед кукурудзяного поля збереглася автентична не реставрована катериненська миля – вона складена з пошарпаних часом вапнякових блоків, місцеві жителі її всіляко оберігають. Нараз у селі проживає близько 1362 чоловіки.

2-_________-_______

А у 2015 році село пролунало у всіх новинах – тут пройшло справжнє торнадо, яке зруйнувало 36 будинків! Заздалегідь про торнадо синоптики не знали, адже в районі немає метеостанції, а торнадо для області – річ доволі рідкісна. Очевидці стверджують, що стояв страшенний гул, торнадо викидало рибу з річки і виривало дерева з корінням.

Село Мишурин Ріг

Село знаходиться у Верхньодніпровському районі Дніпровської області. Його населення складає близько 1 945 осіб. Однозначних тверджень щодо часу заснування не має. Відомо, що «ріг» походить від високого гранітного рогу або мису, що вдається в Дніпро, на якому, знаходилось в давнину укріплення. За переказами, на цьому розі оселився запорізький козак Машура, або Михайло, за прізвиськом Миша-ура, звідки походить назва Мишурин.
В XVI ст.. про Мишурин Ріг та Переволочну слободу, розташовану на лівому березі Дніпра, згадується як про місце переправи через Дніпро. Далі село стало прикордонною фортецею запорізького козацтва. Окрім, військової справи, населення займалось також тваринництвом, бджолами та риболовлею.

3-_______-___

Ймовірно, що, під час відступу після поразки в битві під Полтавою Іване Мазепа та Карл XIIсаме тут влаштували переправу через Дніпро. Про це свідчать декілька знайдених монет 1698 – 1709 років, а також металеві тарілки. Але є легенда, ніби під час переправи Мазепа скинув в річку два барила з золотими монетами і кілька мішків срібла, а на березі позначив місце, вибивши на камені свій вензель. Цей знак селяни показували Яворницькому в кінці XIX ст, але знайти скарби не вдалося, крім кількох вищезгаданих монет. Зараз цю територію затопили води Верхньодніпровського водосховища, на дні якого скарб, можливо, все ще чекає своїх шукачів…

Село Жовте
Село з промовистою назвою Жовте розташоване в П’ятихатському районі Дніпровської області на березі річки Жовта і декількох її приток. Його населення – всього 2 315 осіб.

4-______

19 квітня — 6 травня 1648 року неподалік від Жовтого відбулася битва козаків під проводом Богдана Хмельницького з авангардом польсько-шляхетського війська. За переказами штаб Богдана Хмельницького містився у Жовтому, звідси послав він дозір до Кам’яного затону, аби залучити на свій бік реєстрових козаків. Поповнивши свої загони реєстровцями, Хмельницький оточив польське військо і вщент розбив його. Зібрані в битві з поляками трофеї за наказом гетьмана знесли в глибоку балку з трясовини дном. На схилі біля самої води вирубали печеру і замурували в ній все добро – зброю, золото, дорогий одяг, монети. Козак – характерник закляв місце, аби скарб не дістався ворогові. Але незабаром почалися великі зливи, і завал зрівнявся з землею, замулився і поступово зник. Тепер від Степової балки немає і сліду. Так що де та печера, знає тільки Господь Бог і Богдан Хмельницький. У 1954 році в селі встановили пам’ятник славетному гетьману.

Село Чаплі
Це колишнє село і сучасний район міста у його Самарському адміністративному районі. Назву села місцеві ототожнюють з тим, що у цій місцевості водилось багато чапель, які харчувались у затоках рибою. З кургану, який розташований в цій місцевості, видно ГРЕС, будинки Придніпровська, частина Дніпра, низькі будинки старого Кодака. З іншого боку густий ліс і високовольтні лінії. Також тут є геодезичний знак у вигляді піраміди встановлений на висоті 170 метрів.

5-_____

Тутешній курган охороняється з 1921 року, так як згадки про нього датується ще з часів скіфів. Правда, через свою масивності він не до кінця досліджений: навколо кургану викопано рови, а сам він у численних вибоїнах. Щоб дослідити курган, знадобиться багато років і ресурсів, адже в ньому знаходяться десятки поховань різних часів. В похованнях знайдено, крім кістяків, також прикраси з міді у вигляді черепашок, рурочок, діадеми, а також довгі низки кружечків з перламутру річкових молюсків з отвором, які, на думку дослідників, виконували функцію сучасних грошей, а також підвіски з зубів оленя, паски з ракушек, мідні браслети й інше. Усього досліджено 26 погребінь. У пошуках скарбу сюди часто приїжджали чорні археологи. Місцеві жителі кажуть, що раніше сюди часто приїжджали люди і випитували, чи знаходили колись у землі золото і старовинні монети. Скарби тут є, стверджують історики, але дуже глибоко під землею…

Село Китайгород

Село, розташоване в Царичанському районі Дніпровської області. Його населення – 2 384 особи. Село знаходиться на правому березі річки Оріль. Перша згадка про Китайгород в писемних джерелах датована 1667 роком. Ц селі залишився земляний вал, що залишився від укріплення, стоянка людей мезолітичного часу та кургани скіфської доби. Також є тут і справжня казка – на околицю села на горі Калитві, за переказами, колись стояв замшілий камінь, на якому було написано: “Прямо підеш – смерть знайдеш, направо підеш – коня втратиш, наліво підеш – одруженим будеш”. А все тому, що в цьому місці розходяться три гілки великого Шовкового шляху, які ведуть до Приазов’я, Криму та Кавказу.

6-_________

Гора Калитва – сама по собі унікальний пам’ятник природи, адже утворилася вона в результаті танення льодовика. Вчені знаходили в її околицях останки зім’ятих і обдертих льодовиком стовбурів дерев, а 5 років тому археологи відкопали тут череп мамонта! Наразі череп знаходиться в музеї Яворницького у Дніпрі. Кажуть, що глибоко під Калитвою лежать останки інших доісторичних тварин і навіть містичні козацькі скарби…

Село Чкалове

Знаходить у Нікополі, Дніпровська область. Населення — 1 996 мешканців. Село названо на честь радянського льотчика – Валерія Чкалова. На території Чкалове розташований всесвітньо відомий археологічний пам’ятник — Чортомлицький скіфський курган IV ст. до н. е. заввишки 20 метрів. У 1862—1863 роках під насипом в земляних склепах виявлені поховання царя і цариці з шістьма слугами і конем. Тут же знайдено багато високохудожніх золотих прикрас, різноманітної дорогоцінної посуду, у тому числі срібна амфора з рельєфними зображеннями скіфів, що приборкують диких коней, і складний головний убір цариці.

7-_______

Ці знахідки зберігаються в золотій коморі в Ермітажі. На вершині кургану був встановлений на “кам’яний болван збільшеного зросту» – швидше за все, був встановлений на кургані в другій половині ХІІ століття. Декільком поколінням місцевих селян “чортомлицький ідол” служив в якості об’єкту поклоніння. Вважалося, що він здатний виліковувати від лихоманки і навіть чуми (“морової виразки”). Хворі радикулітом прикладалися до нього спиною для зняття болю. «Ідола» просили дати гарний врожай, здоров’я, а якості подарунків носили гроші і їжу.

Сьогодні Скіфський курган Чортомлик височіє над степовими просторами неподалік від села Чкалово. Не дивлячись на те, що Чортомлик двічі (у 1862-1863 і 1979-1986 рр.) піддавався серйозним науковим дослідженням, він не зник повністю з обличчя землі, зберігшись для нащадків хай і не в первозданному своєму вигляді. Вважається, що це місце має надзвичайно сильну енергетику – постоявши на місці унікальної давньої споруди, людина відчуває небувалий прилив сили і бадьорості. А от техніка в цьому місці починає поводити дивно, вимикатися без причини. Так на кургані квіти ростуть дивними формами, строюючи кола.

Підготували Дарина Сухоніс

за інформацією Інтернет-джерел

Залишити відповідь