Найглибша Wi-fi-мережа у країні відсвяткувала першу річницю

Рік тому на шахті «Ювілейна»  почала працювати перша в Україні індустріальна підземна Wi-fi мережа. З того часу шахтарі у гірничих виробках використовують smart-лампи та спеціальні мобільні телефони, що дозволяють обмінюватися інформацією, в режимі реального часу фіксувати місцеперебування персоналу та водночас вимірювати концентрацію метану.

Завдяки новації, шахтарі навіть з глибини 500 метрів мають можливість дзвонити на поверхню, передавати диспетчеру текстові повідомлення, фото або відео технічних несправностей устаткування, а також в режимі реального часу консультуватися з фахівцями і оперативно обмінюватися інформацією між підземними бригадами.

– Система зв’язку у шахті, звичайно ж, існувала завжди. Однак оперативність комунікацій залишали бажати кращого. Тому що підземні стаціонарні телефони розташовані досить далеко один від одного. І якість зв’язку також була досить невисокою. Працівникам іноді було необхідно долати чималу відстань або взагалі повертатися на поверхню, щоб повідомити про проблему, отримати консультацію фахівця чи доступ до важливої ​​інформації. Але в аварійних ситуаціях кожна секунда важлива і від швидкості та точності комунікацій залежить життя і здоров’я працівників чи безперервність виробничого процесу. Впровадження інфраструктури зв’язку на базі мережі Wі-fі у рамках програми ДТЕК з цифрової трансформації виробництва MODUS, дозволило нам значно підвищити та пришвидшити якість комунікацій підземних і наземних служб нашого підприємства, – зазначає Дмитро Кисліцин, заступник начальника дільниці вентиляції і техніки безпеки з впровадження програми MODUS на ШУ Першотравенське.

Для мережі Wi-fi на шахті Ювілейна було змонтовано майже 130 кілометрів кабелю, 120 станцій зв’язку і встановлено 400 точок доступу. Напередодні Дня шахтаря у серпні 2020 року вона була визнана найглибшою в Україні і потрапила у національну Книгу рекордів.

Wi-fi-інфраструктура стала фундаментом для наступного інноваційного кроку – створення системи позиціонування персоналу. Під землею змонтували понад 1,7 тис. радіомаячків Bluetooth, які забезпечили покриття близько 80 км гірничих виробок. А півтори тисячі шахтарів на Ювілейній забезпечили smart-лампами, які не тільки освітлюють гірничі виробки, а й в режимі реального часу передають на диспетчерський пульт на поверхні, де саме знаходиться людина під землею з точністю до 10 метрів. Також у нових ламп є ще кілька важливих опцій – вони визначають рівень метану навколо працівника і передають цю інформацію диспетчеру. Якщо концентрація газу критична, у диспетчера відразу активується сигнал небезпеки і шахтар на свою лампу отримує повідомлення з проханням покинути небезпечну зону.

Зв’язок між шахтою і поверхнею – двосторонній, тобто диспетчер або телефоніст може відправити на лампу, як на пейджер, текстове повідомлення працівнику, що знаходиться в шахті.

Цього року, крім системи позиціонування, на шахті Ювілейна планується додатково впровадити підсистему автоматичного газового контролю і захисту, автоматичного контролю і управління дегазацією, а також унікальну систему моніторингу провітрювання підземних виробок шляхом створення математичної моделі вентиляції на основі показників датчиків тиску.

– ДТЕК Енерго розділяє цінності суспільства і діє в інтересах країни. Компанія завжди підтримує проєкти, які засновані на передових технологіях і інноваційних розробках. Інфраструктура зв’язку на основі технології Wi-Fi дозволила нам підвищити ефективність комунікацій між підземними та наземними службами підприємства і забезпечити безпеку шахтарів. Крім того, це дозволяє нам підтримувати безперервність виробничого процесу і видобувати вугілля необхідне для підтримки енергонезалежності України, – підкреслив Михайло Барабаш, директор з видобутку вугілля ДТЕК Енерго.