Наймістичніші місця Дніпра: де шукати привидів (Фото)

Кожне місто ховає безліч легенд, міфів та містичних історій. Будівлі, сквери та вулиці – це місця, де творилась його історія, де були радісні та сумні події, народжувались та помирали люди. Містикою обплутано і красиве місто Дніпро, адже саме тут є чортів будинок, магічний пішохідний міст та собор, де рухаються ікони. «Вісті Придніпров’я» підготували для вас список найзагадковіших місць у Дніпрі.

Дім з привидами. Ледь не у кожному місті є свій будинок с привидами. Не став виключенням і Дніпро – тут це звання носить старовинна будівля на вул. Яворницького, 6 (недалеко від площі Шевченка, що веде до парку).  Сьогодні це досить престижний будинок, а от в кінці XIX століття він був ще одноповерховим з двоповерховою башточкою на розі. І жителі тодішнього Катеринославу називали його “Будинок з привидами”. Буцімто не один раз бачили в будівлі примари і чули невідомі голоси. У 1930 році його зробили багатоповерховим, а от чи зникли після цього привиди – невідомо…

1-dim-z-prividami

Дім відьмака. Є і таке місце у Дніпрі.  Це будинок на вул. Орловській,6. За легендою, тут колись жив страшний чаклун (ще до революції), який одурманив 16-річну дівчину і взяв її собі за дружину. Але дівчина до кінця не підкорилась і одного разу спалила будинок і чаклуна у ньому живцем.  Місцеві жителі називають це місце «будинок з привидами», адже нібито вчувається і досі голос старого чаклуна…

2-dim-vidmaka

Чортів дім, або Де у Дніпрі шукати скарб. Будинок за адресою вул. Вернадського, 13 (раніше – Дзержинського) вже у своїй назві містить містику – цифру 13. І називають його «чортовим домом». Старожили говорять, що саме в цьому будинку влаштовувалися таємні зборища ордена масонів! Зверніть увагу, що на фасаді будівлі є фігура рогатого сатира, а вікна охороняють валькірії. Під сатиром розташовані ангели-вісники світла і дуже маленький і не помітний на перший погляд  медальйон із зображенням молотка – символу масонів. А масони, як відомо, ховали скарби у своїх таємних будівлях. Легенда говорить, що жителі будинку знайшли у підвалі скриню з дивними монетами, на яких було викарбовано янгола та чорта. Власники цієї знахідки,  купці, вирішили продавати оригінальні монети поштучно. Коли остання з монет була продана, в той же самий день почалася Перша світова війна! Нібито скриня була зачарована, а монети продавати і «розлучати» не можна було. Нащадки горе-купця позбирали усі монети (останню знайшли і повернули, зверніть увагу,  9 травня 1945 року!). Цей будинок побудували в 1880-1890-х роках в стилі еклектики, а от хто був автором і замовником таких фігур – історія Дніпропетровщини не знає.

3-chortiv-dim

Покинута лікарня з неупокоєними душами. Моторошна покинута будівля лікарні на вулиці Короленка – це колишня будівля управління товариства Червоного Хреста,  яке відкрили  30 грудня 1910 року. Автор проекту – архітектор тоді ще Єкатеринославу  Георгій Панафутін. Місце дійсно моторошне. Адже в середині і досі залишились фрагменти палат, пляшки з ліками, лікарняний інвентар.

Легенда говорить, що тут з невідомих причин масово вмирали пацієнти, а одна з медсестер мала екстрасенсорні навички і чула плач дитини, яку колись вбили в лікарні, але не поховали. Також говорять, що в період Другої світової війни керівництво закрило лікарню, і робочі, збунтувавшись, почали вбивати хворих, а потім і один одного! Тому і зараз тут багато дивних речей – вже сучасні жителі міста не раз бачили, як у будівлі горить електричне(!) світло, хоча від електропостачання будівлю давним-давно відімкнули.  Також сталкери та просто спраглі до легенд  містяни, котрі досліджували стару будівлю, потім швидко вмирали… До речі. Дніпровські стакери стверджують, що  під будівлею лікарні є розгалужена мережа ходів, арки викладені із старовинної червоної цегли, а особливо допитливі “ходоки” навіть знаходили там інструменти з царським тавром. Ходити в підвалі, та в усій будівлі, «Вісті Придніпров’я» вам не радять. По-перше, це небезпечно, бо конструкція стара і аварійна. А по-друге, в підвали відправляли безнадійних хворих і трупи, і хто знає, чи залишилися там їх неупокоєні душі…

4-pokinuta-likarnya-arxivne-foto

Троїцький собор і його «живі» свічки Відомий на все місто Свято-Троїцьский собор за адресою Троїцька площа, 7 ховає багато таємниць. Зокрема, містяни говорять, що тут переміщуються ікони та свічки, а люди, які захоплюються містикою та чаклуванням, ходять до собору для того, аби в чистому місці залишити свою «чорну енергетику». А от твердження, що собор стоїть на лисій горі – помилкове.

sobor

Магічний міст. Пішохідний міст, який веде до Монастирського острову. вважають магічним та містичним, тому що нібито він розташований над місцем розлому кристалічного щита! Але це позитивна містика – якщо по середині мосту загадати бажання, то воно обов’язково збудеться!

Таємниця дніпровського метрополітену. Тільки лінивий не жартував на тему того, що метро у Дніпрі не добудують ніколи (воно навіть має рекорд – найкоротше метро у Європі – всього 6 станцій). Але є легенда, чому метрополітен перестали будувати. І стосується це саме недобудованого тунелю  на ділянці від вокзалу до проспекту Дмитра Яворницького (тоді ще К.Маркса). Говорять, що у  80-ті роки робітники натрапили на пласт невідомого металу, який не могла «взяти» жодна з бурильних машин. У день знахідки всіх робочих спецслужби вивезли в невідомому напрямку, а бригадир збожеволів і досі лікується у лікарні на Ігрені! З тих пір жодні роботи у тунелі так і не проводились.

?????????????

Ми не стверджуємо, що кожна з цих легенд правдива. Але диму без вогню не буває – дивні голоси, світло, символи та історичні факти дозволяють припустити, що у Дніпрі є містичні місця, де іноді трапляється  щось загадкове. І, якщо вам не страшно, відвідайте їх і ви…

Підготувала Дарина Сухоніс (за матеріалами Інтернет-ЗМІ)

Залишити відповідь