Напій, який допоможе знизити кров’яний тиск

Високий кров’яний тиск, відомий також як гіпертонія, переважно не має симптомів. Однак, коли він зростає, підвищується також ризик інфаркту та інсульту. Деякі продукти сприяють зниженню рівня артеріального тиску та зміцненню здоров’я серця. До таких продуктів належить і томатний сік, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Що стосується найкращих фруктів та овочів для споживання для артеріального тиску, нові дослідження показали позитивний ефект томатного соку.

Встановлено, що томатний сік знижує кров’яний тиск і рівень холестерину у людей, яким загрожують серцеві захворювання. У дослідженні взяла участь 481 людина з Японії. Вони могли пити стільки томатного соку, скільки забажають. Також вони вели “щоденники томатного соку”, в яких фіксували, скільки соку вони споживають щодня, а також будь-які зміни стану здоров’я.

Згідно з висновками, опублікованими в журналі Food Science and Nutrition, артеріальний тиск знизився в середньому на 3% у 94 учасників, які не приймали ліків від гіпертонії. Ефект виявився подібним у чоловіків та жінок різних вікових груп.

Дослідження проводили науковці з Токійського медичного та стоматологічного університету.

Інші недавні дослідження повідомляли про подібні результати серед людей, які страждають на гіпертонію першої стадії, а також вагітних жінок. Щоб уникнути зайвого натрію, який може піднімати показники артеріального тиску, фахівці радять обирати несолоний томатний сік.

Дослідники пояснюють, що помідори містять різноманітні біоактивні сполуки, такі як каротиноїди, вітамін А, кальцій та гамма-аміномасляна кислота, які можуть відігравати певну роль у підтримці фізичного та психологічного здоров’я, включаючи профілактику серцево-судинних захворювань.

Важливим також є здорове та збалансоване харчування, зменшення споживання солі, збільшення частки свіжих фруктів та овочів у раціоні, та скорочення кількості насичених жирів, які сприяють підвищенню рівня холестерину та артеріального тиску.

фото: з відкритих джерел