NASA “виростило” у космосі міжзоряну троянду (фото)

Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору США опублікувало на своїй офіційний сторінці у соцмережі надзвичайно гарне фото космічної троянди, повідомляє “Експрес on-line”.

Туманність, що складається з молодих зірок, які перебувають у рожевій хмарі газу та пилу, справді нагадує велетенську троянду. Зображення отримали завдяки космічному телескопу “Спітцер”, задіявши інфрачервону камеру. В результаті, візуалізувався рожевий бутон на зеленій плодоніжці.

Як повідомляє NASA, зоряне скупчення та пов’язана з ним туманність розташовані на відстані 3300 світлових років у сузір’ї Цефея. Нещодавній перепис показує присутність 130 молодих зірок.

міжзоряна троянда

“Ви не уявляєте, наскільки дивних форм можуть набувати туманності, ці хмари розріджених газів та пилу всередині галактик, — пояснює Анатолій Відьмаченко, відомий астроном, професор, академік Академії Наук Вищої школи України. — Адже є різні типи туманностей — дифузні (величезні за розміром, з якими пов’язують утворення зір), волокнисті (залишки наднових), планетарні (у вигляді кілець або дисків) тощо”.

Наприклад, каже вчений, є туманність “Коняча голова”, яка має форму шиї та голови коня, а туманність “Котяче око” вважається однією з найскладніших за структурою. Щодо туманності “Пісочний годинник”, вченим досі незрозуміло, що змусило її прийняти таку незвичну форму. Вже не кажучи про відому Крабоподібну туманність, яка схожа на величезного космічного краба. А тепер от маємо космічну троянду.