NASА вивчає варіанти співпраці з Україною

У Дніпропетровськ прибула делегація NASА – Національного управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору (National Aeronautics and Space Administration).  Про це повідомляє газета “День”.  Мета візиту – вивчення варіантів співпраці з українськими аерокосмічними підприємствами – заводом «Південмаш» і КБ «Південне». В історії українсько-американських відносин даний візит є першим офіційним візитом керівництва NASA в Україні.
Угоду про співробітництво між урядами України та США у сфері дослідження та використання космосу в мирних цілях було підписано ще в 1994 році і продовжено в 2008 році. На даний момент українські підприємства аерокосмічної сфери переживають важку кризу. Через конфлікт між Україною і Росією вони виявилися без російських замовлень, які забезпечували до 80 відсотків доходів. Завод «Південмаш» працює один день на тиждень, а борги по зарплаті зростають. Виручити підприємство могли б перспективні замовлення західних партнерів.
У числі проектів, що реалізуються в даний час Україна і США в космічній сфері, міжнародна програма NASA по запуску вантажів до МКС за допомогою створеної за участю України нової ракети-носія середнього класу «Антарес». У української космічної галузі пропонують США співробітництво, у тому числі, у сфері ракетного двигунобудування. «На березень наступного року намічений черговий пуск ракети-носія «Антарес», для якого в Дніпропетровську виготовляють основну конструкцію першого ступеня. Зараз йдуть підготовчі роботи», – повідомили в прес-службі ДКБ «Південне».

Залишити відповідь