Наш старий Ринок: у Дніпрі презентували особливий путівник

У Дніпрі презентували путівник «Дніпро історичний. Наш старий Ринок». Видання розповідає про історію становлення, розвитку центральної частини міста, трансформацію «площі ринку» з XVIII ст. і до сьогодення. Мета видання – популяризація історичної, архітектурної, культурної спадщини Дніпра. Повідомляють у прес-службі міської ради.

За словами заступника начальника управління з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міської ради, члена обласної організації Національної спілки краєзнавців України Валентина Старостіна, межі площі, про яку йдеться у путівнику, – історія сучасних вулиць: Центральної, Липинського, Грушевського, Короленка, Мономаха, Троїцького майдану і просп. Д. Яворницького по центру з площею Героїв Майдану. Цей великий квадрат облямовував стару торговельну площу. Це було важливе перехрестя кількох шляхів. Окрім торгових рядів, тут була церква, адміністративні установи, навчальні заклади, прибуткові будинки.

«Загалом це видання – кооперація близько 10 авторів, фахівців. Путівник оформлений у зручній формі, він необ’ємний, лаконічний за змістом. Має три блоки – історія, етапи забудови та прогулянки містом. Текстова інформація супроводжується світлинами. Для зручності зображена схема маршруту старим ринком, тобто можна самостійно його прокласти і пройти. Путівник надрукований у тисячу примірників. Наразі він у відкритому доступі у туристичному інформаційному центрі, а також розповсюджуватиметься через краєзнавців, гідів», – розповів Валентин Старостін.

Зі свого боку Ігор Кочергін, доктор історичних наук, голова правління обласної організації Національної спілки краєзнавців України, який працював над зведенням матеріалу путівника, зазначив: «Це видання дає значний поштовх як для розвитку краєзнавства нашого міста, так і його іміджу в цілому. На жаль, більшість городян не знає історію міста, хоча і щодня ходить по вулицях, заходить у будинки, магазини, але не знає їхнього походження, яку функцію вони виконували у ті чи інші часи. Тому і стояло одне із головних завдань цієї книжки – донести як до самих дніпрян, так і для туристів, інформацію про найпривабливіші об’єкти у місті».

Над дизайнерським оформленням, добором ілюстрацій для путівника працював художньо-технічний редактор Михайло Кислов. За його словами, унікальність видання – об’єднання історичного екскурсу, графічного зображення і самої подорожі у рамках периметру згаданої площі.

«Формат книжки дуже зручний. Наприклад, якщо мало часу, можна одразу перейти до самого путівника, йти за маршрутом, де коротко написано про кожен об’єкт з його світлинами у різні часи, тобто можна спостерігати, як він змінювався. За наявності більшого часу, можна глибше ознайомитися з історією. Словом, видання задовольняє різні потреби – як для поверхневого або більш глибокого професійного ознайомлення з містом, так і під час пішохідних екскурсій».