Наталія Хазан: Влада бореться з найбільш активними громадянами України – добровольцями та волонтерами

 

Влада планомірно знищує волонтерський рух України, який в умовах війни взяв на себе багато функцій держави. Про це на прес-конференції в четвер, 19 листопада, заявила волонтер «Фонду оборони країни» Наталія Хазан.

Вона розповіла, що 31 жовтня у неї та її брата, керівника «Фонду оборони країни» Павла Хазана пройшли обшуки. «Обшуки були цинічними. Це все нагадало 37-й рік. Нас звинувачують незрозуміло в чому: Чернігівський суд виніс рішення, воно абсурдне з самого початку. Розробляючи цю тему, ми зрозуміли, що по країні наразі масово знищується волонтерський рух. Спочатку боролися з добровольцями, тепер воюють з волонтерами», – сказала волонтер Хазан.

За її словами, рішення суду визначає, що вона, її брат та інші волонтери – це організоване злочинне угруповання, яке нібито розкрадає кошти фонду. Волонтер зазначила, що, за словами адвокатів, справа проти фонду є безперспективною.

«По-перше, гроші фонду не є державними коштами. Немає ніяких справ щодо розкрадання державних коштів – це приватні гроші. По-друге, немає потерпілої сторони, тобто, немає жодної людини, яка перерахувала б у фонд гроші, а потім сказала, що фонд витратив їх не за призначенням, і як постраждала сторона написала б заяву. У фіскальних служб немає претензій до діяльності фонду. Не було ні податкової перевірки, ні аудиту», – розповіла Наталія Хазан.

За її словами, волонтери не збираються мовчати і домагатимуться, щоб ті, хто виступив організатором цієї кампанії проти волонтерського руху, відповіли за свої дії. «Моя мета – не просто зробити так, щоб від нас відчепилися. Я хочу, щоб відповідальність понесли ті, хто це все почав: організатори і виконавці», – сказала волонтер.

Вона розповіла, що обшуки тривають в інших волонтерських організаціях, компаніях, які займаються військовою амуніцією, у лікарнях, які отримували волонтерську допомогу. За словами Наталії Хазан, зараз готується повний перелік компаній і організацій, які постраждали від подібних дій. «Янукович боровся з активістами на Майдані, а зараз ця влада бореться з активною частиною населення – добровольцями та волонтерами», – додала вона.

У свою чергу, Ірина Пилипенко, представник американського фонду Save Lives Together, який збирає кошти для тих, хто воює на сході України, зазначила, що переслідування волонтерів може негативно позначитися на допомозі Україні з-за кордону.

За її словами, «Фонд оборони країни» має гарну репутацію за кордоном, і, якщо він не зможе продовжувати свою роботу, зарубіжні донори можуть згорнути свою діяльність, оскільки вони не довіряють владі, а тому не будуть впевнені, що їхня допомога доходить до адресата.

Нагадаємо, 31 жовтня в Дніпропетровську був затриманий лідер УКРОПу Геннадій Корбан. Того ж дня обшуки пройшли у активістів партії та волонтерів «Фонду оборони країни». У спецоперації взяли участь близько 500 бійців спецпідрозділу СБУ «Альфа» та бронемашини «Кугуар». Пізніше прокуратура звинуватила Геннадія Корбана в розкраданні коштів з волонтерського фонду. Він, у свою чергу, заявив, що вклав у фонд близько 200 млн грн власних грошей.

 

Залишити відповідь