Національний банк України ввів в обіг нову пам’ятну монету (фото)

Вчора, 9 жовтня, Національний банк України ввів в обіг нову пам’ятну монету номіналом у 2 гривні. Вона присвячена художнику, основоположнику реалістичного напряму в західноукраїнському живописі, мистецтвознавцю, літературно-художньому критику, видавцю Івану Івановичу Трушу. Про це повідомляють у прес-службі НБУ.

Іван Труш – автор ліричних серій пейзажів, прижиттєвих портретів І. Франка, В. Стефаника, Л. Українки, І. Нечуя-Левицького, П. Житецького, М. Драгоманова, М. Лисенка та багатьох інших, Іван Труш створив також близько 250 великих полотен, серед яких – картини “Захід сонця в лісі”, “Дніпро біля Києва”, “Місячна ніч над морем”, “Могила Тараса Шевченка в Каневі” тощо. Творчий доробок митця є дорогоцінним внеском в історію українського образотворчого мистецтва.

На аверсі монети розміщено: угорі: малий Державний Герб України, праворуч від якого – написи: УКРАЇНА/2/ГРИВНІ/2019; стилізоване зображення фрагмента картини Івана Труша “Трембітарі”; праворуч: факсиміле художника та логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (унизу).

На реверсі монети на дзеркальному тлі палітри з пензлями зображено: портрет Івана Труша, ліворуч від якого написи – ІВАН/1869–1941/ТРУШ.

Пам'ятна монета Іван Труш

Монета увійшла в серію “Видатні особистості України”. Як повідомляє регулятор, її тираж становить 35 тис. штук.