Названо найгірший місяць у році для жінок

Британський дієтолог і ендокринолог Аліса Вітті вважає, що немає більш складного і болючого передменструального періоду, ніж той, що настає в січні. До січня жіноча гормональна система настільки виведена з рівноваги, що перший місяць року проходить дуже важко. Повідомляє Радіо Максимум.

“Цю закономірність я спостерігала протягом двох десятиліть, – каже Аліса Вітті. – У святковий період стільки речей, які руйнують нашу ендокринну систему. Подорожі, брак сну, спроба закінчити всю роботу, надмірний стрес. До того ж занадто багато цукру і алкоголю на святковому столі.

Вітті пояснює січневий біль і втому двома основними причинами:

Святкова напруга та виснаження

Клопоти, вечірки, подорожі змушують тіло виробляти більше кортизолу, гормону стресу. Якщо напруга занадто велика, тіло починає красти прогестерон (жіночий статевий гормон), щоб виробити більше кортизолу, адже вони подібні на молекулярному рівні. Переважання естрогену – першопричина всіх неприємностей передменструального періоду: збільшення ваги, болів, стрибків настрою, роздратування і злості, втоми, проблем зі шкірою та зниженого лібідо.

Зміна дієти

Велика кількість їжі на свята підриває ендокринну систему, якій для правильної роботи потрібен базовий набір необхідних мікроелементів. Алкоголь, солодощі, кофеїн, брак сну збіднюють наші запаси, викликають коливання цукру в крові та катастрофічно впливають на цикл.