НБУ продовжив основні валютні обмеження ще на три місяці

Національний банк України продовжив основні валютні обмеження ще на три місяці. Про це йдеться у постанові Правління НБУ № 863 від 4 грудня, повідомляє «Українська правда» із посиланням на прес-службу регулятора.

«Постанова спрямована на збереження позитивних тенденцій, що відбуваються на грошово-кредитному та валютному ринках, а також запобігання відтоку капіталу за межі України», – йдеться у повідомленні.

Зокрема, збережено такі вимоги як обов’язковий продаж надходжень в Україну в іноземній валюті на користь юридичних осіб у розмірі 75%, розрахунки за операціями з експорту та імпорту товарів до 90 днів, заборона дострокового погашення резидентами кредитів, позик в іноземній валюті за договорами з нерезидентами та інші.

Як наголошується, відтепер вимога обов’язкового продажу у розмірі 75% не розповсюджується на кредити, що надаються резиденту-позичальнику за участю іноземного експортно-кредитного агентства для виконання зобов’язань за імпортним контрактом перед нерезидентом.

«Це стосується лише тих випадків, коли іноземний кредитор перераховує кошти за імпортним контрактом позичальника безпосередньо на рахунок нерезидента-експортера, тобто без зарахування цих коштів на рахунок резидента-позичальника», – повідомляє НБУ.

Згідно з постановою, вимога обов’язкового продажу більше не стосується грошового забезпечення (гарантії, застави, завдатку, депозиту), яке нерезидент надає для участі в конкурсних торгах при здійсненні державних закупівель.

Крім того, раніше банкам дозволялося не здійснювати обов’язковий продаж надходжень, які повертаються за ініціативою іноземного банку-отримувача протягом двох днів після дня їх перерахування. Новою Постановою регулятор подовжує цей строк з двох до семи днів.

«Послаблено заборону на купівлю іноземної валюти для подальшого перерахування за кордон коштів, отриманих іноземним інвестором від продажу цінних паперів українських емітентів. Відтепер ця заборона не розповсюджується на кошти, отримані від продажу державних облігацій України не лише на фондових біржах, як було раніше, а й поза їх межами», – повідомляє НБУ.

Залишити відповідь