Невтомна праця – запорука гарного врожаю

У Дніпропетровському районі нині гаряча пора – тривають жнива. Вже зібрано майже 75% ранніх зернових. Сільгоспвиробники зазначають, що, незважаючи на складні погодні умови минулого року, врожай очікується гарний. Для цього, не покладаючи рук, самовіддано трудяться аграрії, яких об’єднує спільна справа та любов до землі.

УНІКАЛЬНА СИТУАЦІЯ

Дніпропетров­ський район упродовж багатьох років був лідером виробництва сільськогосподарської продукції всіх видів та неофіційно вважався «столичним райо­ном». Самовіддана праця тутешніх землеробів у 2015 р. дала можливість отримати найбільший урожай зернових за всі 50 років – понад 176 тис. тонн, та соняшнику – більше 55 тис. тонн.

Цього року успішна тенденція зберігається, незважаючи на те, що погодні умови восени не віщували нічого доброго – дощів не було аж три місяці. Місцеві аграрії зважилися на ризик сіяти озимі у сухий грунт. Загалом було засіяно понад 20 тис. га, з яких 17 тис. га – озимої пшениці і 2 тис. га – озимого ячменю. За словами начальника управління агропромислового розвитку Дніпропет­ровської РДА Тетяни Ткач, усі хвилювалися, що врожаю може не бути. Зима хоч і була тепла, та озимі сходи були слабкі. Завдяки тому, що сільгоспвиробники дотримувалися всіх технологічних вимог, дбали про удобрювання озимини та завдяки дощовій погоді у травні в районі тепер мають гарний урожай.

Жнива

«Ситуація склалася унікальна, – розповідає Тетяна Іванівна, – не зважа­ючи на те, що погодні умови минулого року зовсім не сприяли отриманню врожаю озимих, на сьогодні ми маємо середню урожайність по району більш ніж 40 ц з га, а в деяких господарствах і понад 50 ц з га. Якщо зазвичай рапс збирали раніше озимої пшениці та ячменю, то цього року – все дозріло разом. Це, звичайно, викликало значне ­навантаження на ­господарства, на використання техніки та роботу людей. В один момент зібрати врожай без втрат важко. Проте, вже нині можна сказати, що господарствам району вдасться це зробити».

У районі вже закінчили збирання озимого ячменю та рапсу. Тривають жнива озимої пшениці та ярового ячменю. Із 16 тис. га пшениці зібрано 13,5 тис. га і намолочено більше 55 тис. т за врожайності 41,5.

УСПІХ ДЛЯ ВСІХ

Деякі господарства у районі не лише закінчили збирання ранніх зернових, а й підготували ниву до наступного засіву. Серед них агрофірма «Новоолександрівка», яку очолює Олександр Олександрович Корюк.
За словами Олександра Олександровича, господарство має всю необхідну сучасну енерго­зберігаючу, потужну та багатофункціональну і комфортну для роботи техніку, якою управляють професійні механізатори. Тому й досягають успішних результатів. Крім того, додає голова агрофірми, запорукою гарного врожаю є чітке дотримання технології по вирощуванню зернових культур та обробки землі.

У фермерському господарстві «Тетяна і К», яке очолює Григорій Іванович Мальований, також зібрали перший урожай. І виконати всі необхідні роботи для наступної посівної вони теж устигають, додає Григорій Іванович. Урожайність пшениці в ФГ склала 35 ц з га, ярового ячменю – 30 ц з га, а гороху зібрали 35 ц з га.

І справляється з цією масштабною роботою не штат найманих працівників, а одна родина. Адже для Мальованих праця на землі – справа сімейна. У цьому і запорука успіху. Допомагають голові гос­подарства його двоє синів, які в майбутньому продовжать справу. На думку Григорія Івановича, їхній успіх – це передусім і успіх для Сурсько-Литовської громади, якій фермер допомагає з ремонтом доріг, матеріальним забезпеченням школи та лікарні.

Незважаючи на труднощі, аграрії району дбають не тільки про те, щоб регіон був із хлібом, а й про людей та місце, де вони живуть.

ЛЮДМИЛА КОПИЛЕНКО

Залишити відповідь