Незрячий науковець вперше в Україні захистив докторську дисертацію

У вівторок, 22 грудня, в Інституті спеціальної педагогіки Національної академія педагогічних наук захистив ступінь доктора психологічних наук незрячий науковець Євгеній Клопота, передає «Українська правда».

«Така подія відбулася вперше за часів незалежності України», – повідомила начальник відділу аспірантури і докторантури Інституту спеціальної педагогіки НАПН Ольга Прокопенко.

Євгеній Клопота, який є доцентом кафедри педагогіки та психології освітньої діяльності Запорізького національного університету, є повністю незрячим. Він втратив зір у віці 6 років.

Тема його докторської дисертації «Психологічні основи інтеграції в суспільство осіб з вадами зору», обрана не випадково, він на власному прикладі довів можливість повноцінного життя і самореалізації нарівні і в однакових умовах зі зрячими.

У 2004 році Євгеній Клопота захистив кандидатську дисертацію у Харківському національному університеті імені В.Н. Каразіна на тему «Особливості формування Я-образу в осіб з вадами зору». З 2005 року він розробляє тему інтеграції людей з вадами зору в суспільство.

Залишити відповідь