Нікопольські школярі стали фіналістами Всеукраїнського проєкту «Мішечок»

Учні комунального закладу «Нікопольська середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №22» пошили 2021 мішечок та посіли призове місце на Всеукраїнському проєкті «Мішечок». За їх словами, ця цифра символізує рік нового відліку – без поліетиленових пакетів. Мішечки планують продати на аукціоні, кошти з якого підуть на лікування дівчинки Амелії з хворобою СМА1.

Цього року школярі Дніпропетровської області пошили найбільшу кількість екотобинок серед інших регіонів – 3 тис. учасників виготовили 7679 мішечків. Учасники шили торбинки, розмальовували їх, прикрашали аплікаціями, вирізками, орнаментами, створюючи справжні витвори мистецтва. Старші шили торбинки самостійно, меншим допомагали батьки, родичі, а комусь навіть чотирилапі друзі. Мішечки перетворилися в справжній хіт весни.

Організатор проєкту – Міжнародний молодіжний рух «School Recycling World» за сприяння Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства освіти і науки України, Українського державного центру позашкільної освіти, Національного еколого-натуралістичного центру та за підтримки.

Своїм досвідом участі поділилися фіналісти конкурсу з комунального закладу «Нікопольська середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №22».

Екологічна мотивація

«Коли людина горить ідеєю, то вона запалює інших. Цією людиною для нас був учитель Ігор Черновол, який потім став координатором проєкту в школі. Спочатку він «запалив» учителів, а вже далі ми ознайомили з умовами проєкту дітей та їхніх батьків», – розповідає вчителька початкових класів Матвієнко Ольга.
Шкільну ініціативу активно підтримали родини учнів, та почали всі разом шити екоторбинки. Саме батьки запропонували, щоб кожний учень індивідуально підійшов до процесу пошиття мішечків: обрав власний крій та матеріал.

Процес та реалізація проєкту “Мішечок” у школі

“З самого початку конкурсу ми були налаштовані рішуче. Шили всі гуртом: учні, педагоги, батьки та родичі, іноді допомагали чотирилапі друзі. У школі проводили акції, челенджі, арт-майстерні, виставки. Справжньою родзинкою став мішечок «Дерево життя», листочки якого – відбитки пальців учнів класу”, – коментує координатор конкурсу в школі Ігор Черновол.

Мішечки команди «WOW TEAM» зроблені з агроволокна – матеріалу, що розкладається протягом трьох років. У їх пошитті допоміг батько одного з учнів, який привіз до школи 20 метрів агроволокна. Працювали над створенням торбинок учні на уроках праці, а адміністрація школи додатково організувала майстер-класи.

Учениця 9 класу Каміла Омельченко зазначила, що команда старшокласників протягом тижня розповідала учням молодших класів про екологію та ініціативу з екоторбинками, популяризуючи екосвідомий підхід.

Учні початкової школи до пошиття торбинок підійшли у три етапи. «Спочатку шили мішечки великих розмірів, щоб у них можна було носити змінну форму для занять. Після цього вирішили зробити мішечки для побутових потреб вдома, наприклад, щоб зберігати крупи. Згодом школярі молодших класів навіть обмінялися власними торбинками. У мішечках середніх розмірів ми передали корм для тварин у міський екологічний центр. Під кінець проєкту вирішили зробили маленькі мішечки для дрібничок, наприклад, цукерок, щоб користуватися ними повсякчас», – розповідає Матвієнко Ольга.

«Школярі 4-х класів провели челендж на «найпозитивніший мішечок». Водночас учні старших класів доклали зусиль, щоб виготовити якнайбільше якісних та міцних мішечків за короткий час, – додає Ігор Черновол. – Виробництво так набрало обертів, що ми вирішили поділитися масштабами та результатами з іншими, тож записали відео для Tik-Tok та відзняли окреме відео для YouTube».

У межах проєкту учні провели акцію на мікрорайоні «Металург», під час якої дарували торбинки місцевим жителям біля місцевого ринку та супермаркету, розповідали перехожим про важливість заміни поліетиленових пакетів на багаторазові мішечки. Учениця 9-го класу Каміла Омельченко додає: «Спочатку люди не розуміли, чому школярі роздають торбинки, але після короткого інструктажу про те, як ними користуватися, почали активно забирати мішечки додому. Одна жінка відразу ж протестувала торбинку, поклавши щойно придбану зелень».

Плани та поради

У школі не планують зменшувати обертів своїх екологічних ініціатив та вже обирають кращі мішечки для продажу. Зароблені кошти хочуть переказати на лікування дівчинки Амелії з хворобою СМА.

Для тих, хто ще не долучився до проєкту Ігор Черновол закликає рішуче рухатися до цілі: «Ніколи не бійтеся, обов’язково створюйте щось нове, навіть якщо ідея здається скаженою. Збирайте команду, очищуйте пам’ять на телефоні, адже світлин буде дійсно багато. Навіть якщо виникатимуть труднощі, не здавайтеся!».

Під час проєкту до п’ятірки фіналістів увійшла також Криворізька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №68, учні якої пошили 1917 мішечків.
Загалом у межах проєкту учасники з 24 областей України пошили 47 тис. мішечків, якими тепер користуються в повсякденному житті.

Знайти роботи усіх учасників можна в соціальних мережах за хештегами #мішечокSRW #schoolrecyclingworld #мішечок.

Хоча конкурс добіг до фіналу, проєкт все ще триває. Команда Міжнародного молодіжного руху «School Recycling World» дякує усім, хто долучився до проєкту та закликає продовжувати шити мішечки та користуватись ними щодня, разом творити нове екологічне майбутнє.