Нива Трудова: децентралізація в дії

Нива Трудова, що в Апос­толівському районі, має цікаву історію свого виникнення і розвитку. Але сьогодні село має бути вписане в сучасну історію нашого регіону хоча б тому, що активно долучилося до процесу децентралізації. Своє 90-річчя воно відзначає в складі територіальної громади.

СТАЛИ ПЕРШИМИ

Нива Трудова однією з перших у Дніпропетров­ській області об’єдналась у територіальну громаду. В Апостолівському районі було десять сільських і дві міські ради. Нині діють дві міські та дві сільські. Зокрема, дві громади на базі сіл Грушівка та Нива Трудова, ще дві – на базі Апостолового та Зеленодольська.

«Спочатку була пропозиція об’єднатися в дві громади в районі, бо чим вона більша, тим більше можливостей,- розповідає сільський голова Олександр Любченко. – Але на зборах люди виявили бажання об’єднатись із Вільненською сільською громадою. Сьогодні в нашу громаду входять 8 населених пунктів. На початку року ми планували, що власних надходжень у нас може бути не більше 3,5 млн. грн. Проте за підсумками 8 місяців ми уже маємо 4 млн. і коригуємо свій бюджетний план у бік збільшення. Тобто, якщо раніше вважалося, що ми зможемо отримувати 64% власних надходжень, а 36% складатиме субвенція, то до кінця року, я вважаю, ми вийдемо на 100% отримання своїх коштів».

ЗМІНИ ТА ПЛАНИ

Олександр Любченко поки що стримано розповідає про перші позитивні зміни у житті громади. Він зазначає, що хоч децентралізація і надала певну фінансову самостійність і спроможність, але, як свідчить практика, хотілося б отримані кошти вкладати в інвестиційні проекти, які давали б змогу розвивати село, а не лише відновлювати його інфраструктуру, хоча це й потрібно для того, аби люди змогли оцінити проведені зміни.

«Нині всі кошти ми спрямовуємо на вирішення нагальних господарських проблем. За кошти субвенції на розвиток інфраструктури об’єднаних громад реалізуються проекти з капітального ремонту школи та дитячого садка в с. Вільне та школи в с. Нива Трудова, Нивотрудівської СЛАЗПСМ, адмінбудівлі сільської ради та ЦНАПу. За власні гроші плануємо цього року утеплення фасаду Нивотрудівської школи, – розповідає Олександр Олександрович. – Серед головних пріоритетів – освітлення всіх населених пунктів громади. Вже маємо локальний кошторис. Крім того, плануємо незабаром придбати грейдер для прибирання снігу».

Сільського голову підтримує голова КП «Нивотрудівське» Любов Волинець. Серед нагальних потреб вона називає наявність необхідної техніки, адже обслуговує КП 11 населених пунктів трьох районів області. «Ми першими відчули переваги проведених реформ, – розповідає Любов Миколаївна, – Сільська рада цього року допомогла нам коштами для придбання трактора МТЗ-82 та рекультивації сміттєзвалищ».

МАЮТЬ ШАНС

Своїм досвідом об’єднання та вирішенням деяких комунальних проб­лем громада ділиться з іншими. Так, у Ниві Трудовій – 100%-ва оплата за воду. За словами Любові Волинець, у багатоповерхівках у підвалах установлені лічильники, на стояках виведені хомути, які дають змогу перекрити воду тим, хто не бажає платити. За словами колишнього голови сільради Володимира Яковича Жура, децент­ралізація – це шанс для маленьких сіл із поганою демографічною ситуацією на виживання.

«Я особисто агітував мешканців сусідніх сіл до об’єдання з Нивою Трудовою, – розповідає він. – Адже якщо завтра вони залишаться самі, то без дотацій вижити не зможуть. Наше ж село має всю необхідну інфраструктуру та підприємства – свинокомп­лекс і комбікормовий завод. Тож за розумного господарювання ми разом зможемо самі себе забезпечувати. Село за таких умов повинно роз­виватися, адже в нас є найголовніший скарб – земля».

Вже 1 жовтня Нива Трудова відзначатиме свій ювілей. «Попереду ще багато справ, – зазначає Олександр Любченко. – Проте я хотів би побажати нашій громаді, по-перше, миру в країні, в родинах, достатку, благополуччя. Хотілося б, щоб наші люди не їздили десь по закордонних заробітках, а працювали на рідній землі й мали гідне життя».

ОЛЕКСАНДР ЛЮБЧЕНКО:
– на посаді сільського голови з 2010 р.;
– двічі обирався.

ЛЮДМИЛА КОПИЛЕНКО

Залишити відповідь