Нова пізванальна виставка у Дніпрі

Монети, зброя, посуд, годинники, фотоапарати, телефони – ці та інші речі віддзеркалюють побут німців на Дніпропетровщині. Про міжетнічні відносини на українських теренах розповідатиме виставка, що відкриється наступного тижня в історичному музеї ім. Д.Яворницького. Підтримує ініціативу Генеральне консульство Німеччини. Про це повідомили в управлінні культури, національностей та релігій Дніпропетровської ОДА.

Починаючи з кінця ХVІІІ століття, німці розвивали Дніпропетровщину економічно та культурно.

Імпульс розвитку дала ще імператриця Катерина ІІ, німкеня за походженням. У 1787 році вона заклала перший камінь Преображенського собору тодішнього Катеринослава.

З моменту заснування міста, сюди приїздило чимало німецьких фахівців. Серед найвідоміших – лікар Карл Роде, підприємець Бернард Гантке, засновники Катеринославського університету та ботанічного саду брати Рейнгард, архітектор Фердинанд Гаген.

Німеччина підтримує Україну й нині: реалізує освітні програми, інвестує у промисловість та сільське господарство, допомагає переселенцям та воїнам АТО.

У фондах Дніпропетровського історичного музею – близько 600 експонатів німецького походження. Всі вони віддзеркалюють німецько-українські відносини і етнокультурні зв’язки протягом майже двох століть. У добірці – мідні, цинкові, залізні і алюмінієві монети королівств, герцогств і міст Німеччини періоду 1889-1916 років. Рідкісними є гривні, виготовлені на замовлення української держави у 1918-му.

Зберігається також холодна та вогнепальна німецька зброя, мисливські кинджали, рушниці, пістолети, кортики, шаблі.

Багатогранність зв’язків двох етносів відображають порцеляна та посуд, кишенькові, настінні та настільні годинники, фотоапарати й телефони.

Доторкнутися до історії та побачити експонати на власні очі можна на виставці, яка працюватиме з 27 вересня до 27 жовтня за адресою: Дніпропетровський історичний музей, пр. Д.Яворницького, 16, з 10.00 до 16.30, крім понеділка (без перерви). Телефон для довідок: (0562) 46-34-22.

Залишити відповідь