Нове меню – нові ціни: у Дніпрі за харчування дітей доведеться платити більше

Із 2 січня 2019 року у дитячих садках і школах Дніпра діти харчуються згідно з новим меню. Його розробили лікарі, дієтологи, технологи та самі батьки. Повідомляють у прес-службі міської ради.

За словами члена робочої групи з питань розробки меню для дітей у закладах освіти міста Дніпра Ольги Кузьмицької, з меню виключили застарілі страви, натомість воно поповнилося принципово новими. Наприклад, дітям більше не пропонуватимуть консервовану кабачкову ікру – вона буде свіжоприготованою та з’являтиметься на столах лише у сезон. Також не буде компоту із сухофруктів – замість нього варитимуть напій із яблук та заморожених ягід. У новому меню з’явилися страви з додаванням гарбуза, а в’язкі каші тепер готуватимуть так, щоб вони були розсипчастими. До гарнірів додають овочі – моркву, цибулю, зелений горошок. До кінця січня представники робочої групи збиратимуть відгуки про страви, а наприкінці місяця меню відкоригують. Водночас вартість харчування змінилася: зросла, але несуттєво. При цьому у дитсадках місто, як і раніше, оплачує більшу її частину.

«Подорожчання незначне, згідно з індексом інфляції. Вартість харчування у закладах дошкільної освіти на одну дитину раннього віку (ясла) підвищилася з 27 грн 93 коп. до 31 грн 05 коп. З них 12,73 грн оплачують батьки і 18,32 грн – оплата за рахунок бюджету. Для дитини дошкільного віку вартість харчування подорожчала з 44 грн 30 коп. до 50 грн 05 коп. З них 20,52 грн – батьківська оплата і 29,53 грн – за рахунок бюджету. Тобто за рішенням влади Дніпра 59% вартості харчування дітей у садочках компенсується за рахунок міста, а 41% сплачують батьки. Вартість харчування у школах з першого по четвертий клас становить 19 грн 03 коп.» – зазначила заступник директора ТОВ «Контракт Продрезерв 5» Тетяна Пономарчук.

За її словами, батьки власним коштом можуть змінити меню, підвищити якість харчування. Однак усе це виключно за бажанням.

Главное фото pixabay