Нові правила отримання спадщини тепер діють в Україні

Відтепер незнання про смерть родича не є поважною причиною, щоб отримати спадок пізніше відведеного законом терміну. Про це йдеться в постанові Верховного суду України.

Згідно з новими правилами,  якщо спадкоємець не встиг подати заяву для отримання спадщини протягом 6 місяців, то незнання про смерть своїх родичів не дає право на новий розділ майна. Важливою причиною є тільки хвороба, перебування за кордоном або в тюремному ув’язненні.

Зверніть увагу, що для початку процесу отримання спадщини людині потрібно подати заяву в нотаріальну контору, яка розгляне заяви від усіх претендентів і через 6 місяців розділить майно.

Також нагадуємо, що парламентарії внесли зміни в закон, згідно з яким жителі сільської місцевості можуть оформити спадщину за місцем проживання. Відповідно до Закону України 1709 VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо деяких питань спадкування», до місцевих органів самоврядування в сільській місцевості населення отримали повноваження для оформлення спадщини та реєстрації прав спадкоємців, що при відсутності нотаріуса в населеному пункті спрощує процедуру оформлення спадщини для жителів.

Крім того, цей же закон вносить зміни в процедуру оцінки нерухомості, отриманої у спадок. Якщо нерухомість успадкували спадкоємці першої та другої черги, вона не підлягає оцінці. Звільняється від оцінювання майно, вартість якого оподатковується за нульовою ставкою.

Залишити відповідь