Нові штрафи очікують на водіїв Дніпра та області

У Кодекс адміністративних правопорушень народні обранці хочуть внести зміни, у результаті яких штраф за не пристебнутий пасок безпеки або відсутність шолома у мотоцикліста може зрости в 17 разів. Наразі він становить 51 грн.

Законопроект про підвищення штрафів був розроблений групою з 25 депутатів в липні цього року. Наразі він був розглянутий комісією та поданий у Верховну Раду для подальшого обговорення та голосування. За словами поліцейських, мета законопроекту не просто збільшити кількість штрафів, а зменшити рівень смертності при аваріях. У 2017 році на Дніпропетровщині в ДТП травмувались 35 тис. чоловік і загинули 3,5 тис.

«Рівень аварійності у нас  на дорогах один з найбільших в Європі, а рівень смертності при ДТП – найбільший. Одна з причин – це не використання пасків безпеки або шоломів при їзді на мотоциклі. У випадку ДТП, якщо людина не пристебнута, імовірність її травмування набагато вище, ніж зазвичай. Упевнений, що якби в Україні була культура використання пасків безпеки, то цифра ця була б значно меншою», – говорить заступник начальника Національної поліції в Дніпропетровській області Володимир Богоніс.

За його словами, культуру безпеки при водінні авто необхідно впроваджувати і один із механізмів – це штрафи. В поліції наводять приклад, що у Франції 99% водіїв користуються пасками, у Чехії – 97%, сусідня Польща має найнижчі показники з усього ЄС, тільки 85% водіїв дбають про свою безпеку. В Україні тих, хто не ігнорує паски безпеки, лишень 15%. «850 грн. це є абсолютно обґрунтована сума, вона буде значною для наших водіїв та заставить турбуватись про власне життя та життя пасажирів», – зазначив Володимир Богоніс.

Наразі законопроект вже потрапив до Верховної Ради. У поліції очікують, що він буде розглянутий та проголосований найближчим часом.

Анастасія Нефретова