Новий формат відносин з великим бізнесом

З початку поточного року  Державна податкова служба України розпочала свою роботу як єдина юридична особа. Про зміни формату роботи з великими платниками податків та новації обслуговування розповів виконуючий обов’язки начальника Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Богдан Катрушин.

Він зазначив, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2020 року № 893 «Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби», наказу ДПС від 30.09.2020 № 529 «Про утворення територіальних органів Державної податкової служби» з 01 січня 2021 року, великі платники податків обслуговуються у п’яті міжрегіональних управліннях ДПС по роботі з великими платниками податків – у Центральному, Східному, Західному, Південному та Північному з центрами обслуговування відповідно у містах Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Харкові.

Структурні підрозділи Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків обслуговують з початку цього року 287 платників. Ці підприємства для зручності їх адміністрування та надання комплексу послуг супроводжуються за галузевим спрямуванням, що усуває дублювання функцій.

Що стосується Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків, в поточному році відбулися кардинальні зміни по всіх напрямках: структура, кадрова політика та податковий менеджмент.

Успіх будь якої організації залежить перш за все від її колективу. Якісний рівень виконання завдань, що поставлені перед Східним МУ ДПС ВПП забезпечується завдяки  високому професійному кадровому складу, надійному та злагодженому колективу.

Нове керівництво має свіжий погляд та новаторські підходи до роботи колективу, що у поєднанні з багаторічним досвідом старших колег та молоді, сприяє досягненню високих результатів роботи.

Фахівці управління здійснюють податкове адміністрування підприємств гірничо-металургійної сфери, виробничої сфери та невиробничої сфери, металургійної та добувної галузі, машинобудівної та інших виробничих сфер, торгівельних підприємств та підприємств сфери надання послуг.

Коментуючи питання взяття на облік підприємств, великих корпорацій об’єкти оподаткування яких розташованій на всій території України, слід зазначити наступне.

Реєстр великих платників податків на 2021 рік затверджено наказом ДПС від 25.09.2020 № 520 «Про затвердження Реєстру великих платників податків на 2021 рік».

Взяття на облік за неосновним місцем обліку великих платників податків здійснюється в Головних управліннях ДПС в областях, м.Києві за заявою про взяття на облік платника податків за неосновним місцем обліку за формою №17-ОПП (додаток 9 до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588, яка може бути подана як до контролюючого органу за неосновним місцем обліку, так і до контролюючого органу за основним місцем обліку (пункт 7.2 розділу VII Порядку № 1588).

Таким чином, податкова звітність, яка подається за місцезнаходженням об‘єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням, окрім тих, що розташовані у м. Дніпрі, повинна надаватися до територіальних підрозділів ГУ ДПС в областях та м. Києві.

По об‘єктам оподаткування або об’єктам пов’язаним з оподаткуванням, які розташовані у м. Дніпрі, податкову звітність необхідно подавати до Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків. Сплата податків та зборів здійснюється на реквізити бюджетних рахунків, відкритих у Казначействі, які оприлюднені на офіційному сайті ДПС у розділі «Бюджетні рахунки» (http://officevp.tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/).

Великі платники мають можливість звертатися до компетентного фахівця – координатора  по усьому спектру проблемних питань, які виникають під час декларування та сплати податків, що в свою чергу сприяє підвищенню якості обслуговування великих платників та збільшенню платеів до всіх рівнів бюджетів.

Дізнатися про закріплення координаторів платники можуть за посиланням: https://officevp.tax.gov.ua/okremi-storinki/arhiv/283065.html