ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує

Бізнес Дніпропетровщини направив на соціальні виплати  понад 3,1 мільярди гривень ЄСВ. З початку 2016 року органами фіскальної служби Дніпропетровської області забезпечено надходження єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на суму 3 млрд. 159,3 млн. грн. При цьому, лише у березні поточного року платники єдиного внеску Дніпропетровської області перерахували на рахунки Держказначейства 1 млрд. 029,5 млн. грн. Про це повідомив заступник начальника Головного управління ДФС у Дніпропетровській області Геннадій Ткачук.

В середньому, щомісяця протягом першого кварталу поточного року страхувальники Дніпропетровщини сплачували більше 1 млрд. грн. ЄСВ.

Нагадуємо, що єдиний внесок засобами програмного забезпечення автоматично розподіляється Державною казначейською службою України за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування відповідно до визначених пропорцій та перераховується за призначенням – на рахунки, відкриті в Державній казначейській службі на ім’я фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування і пенсійного страхування.

Декларуванню підлягають іноземні доходи, отримані громадянами у 2015 році

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що деклараційна кампанія – 2016 триває.

Декларування – ознака цивілізованого суспільства, високої правосвідомості громадян та один з критеріїв партнерських взаємовідносин між платниками податків та державою.

Нагадуємо, що обов’язковому декларуванню підлягають доходи фізичних осіб – платників податків, отриманих з джерел за межами України, тобто іноземні доходи.

Розмір іноземних доходів визначається відповідно до пункту 170.11 статті 170 Податкового кодексу України з внесеними змінами та доповненнями (далі – Кодекс).

Загальна сума іноземних доходів, отриманих громадянами у 2015 році, зазначається у рядку 10.6 податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація), затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859.

У разі отримання таких доходів:

– разом з декларацією заповнюється та подається додаток Ф3 до декларації;

– у графах 3, 6 та 7 рядка 10.6 декларації вказуються підсумкові значення граф 5, 8 та 9 додатка Ф3 до декларації відповідно.

Розрахунок іноземних доходів, що є об’єктом оподаткування, здійснюється громадянином самостійно у додатку Ф3 до декларації.

Звертаємо увагу, що сума отриманого у 2015 році іноземного доходу оподатковується військовим збором за ставкою 1,5% об’єкта оподаткування та податком на доходи фізичних осіб за ставками:

15% бази оподаткування – щодо доходів, які не перевищують десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01.01.2015;

20%, якщо база оподаткування у календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, – до суми такого перевищення.

Нагадуємо, що при декларуванні доходів за результатами 2015 року платникам податків слід враховувати, що розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01.01.2015, становить 1218 гривень.

Для фізичних осіб – платників податків у 2016 році  розширено перелік доходів, які не оподатковуються

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що відповідно до Закону України від 24.12.2015 №909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» з 01.01.2016 розширено перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, а саме:

– сума коштів, яка надається платнику податку міжнародною фінансовою організацією в межах своєї офіційної діяльності в Україні у зв’язку із здійсненням заходів щодо енергоефективності та енергозбереження в рамках реалізації в Україні проектів міжнародної фінансової організації (як безпосередньо, так і через уповноважені банки або іншим способом, передбаченим відповідним проектом такої міжнародної фінансової організації) (підпункт 165.1.57 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України (далі – Кодекс));

– сума коштів, яка надається у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, платнику податку іншою, ніж зазначена у підпункті 165.1.57. цього пункту, фінансовою організацією чи фондом, що займається фінансуванням програм розвитку, у зв’язку із здійсненням заходів щодо енергоефективності та енергозбереження в рамках реалізації в Україні проектів такої організації чи фонду (як безпосередньо, так і через уповноважені банки або іншим способом, передбаченим відповідним проектом такої організації чи фонду) (підпункт 165.1.58 пункту 165.1 статті 165 Кодексу);

– сума, прощена (анульована) кредитором у порядку, передбаченому законом щодо реструктуризації зобов’язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, що отримані на придбання єдиного житла (іпотечні кредити) (підпункт 165.1.59 пункту 165.1 статті 165 Кодексу).

Такі податкові новації – 2016 року сприяють зниженню податкового тиску на платників податку на доходи фізичних осіб.

Також звертаємо увагу, що відповідно до підпункту 1.7 пункту 161 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу звільняються від оподаткування військовим збором доходи, що згідно з розділом IV «Податок на доходи фізичних осіб» Кодексу не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у підпунктах 165.1.2, 165.1.18, 165.1.25, 165.1.52 пункту 165.1 статті 165 Кодексу.

Затверджено порядок скасування штрафних санкцій, нарахованих на суму податкового зобов’язання, сплаченого платником без оскарження ППР

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що Міністерством фінансів України затверджено наказ від 10.02.2016 №40 «Про затвердження Порядку скасування штрафних (фінансових) санкцій, нарахованих на суму податкового зобов’язання, яку платник податків сплатив без оскарження податкового повідомлення-рішення», що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 26.02.2016 за №300/28430 (далі – Наказ №40).

Зазначений Наказ набрав чинності з дня його офіційного опублікування, тобто 18.03.2016 (опубліковано в офіційному бюлетені «Офіційний вісник України» від 18.03.2016 №20).

Відповідно до пункту 35 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України з внесеними змінами та доповненнями (далі – Кодекс) Наказом №40 затверджено Порядок скасування штрафних (фінансових) санкцій, нарахованих на суму податкового зобов’язання, яку платник податків сплатив без оскарження податкового повідомлення-рішення (далі – Порядок №4).

Пунктом 35 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу визначено, що тимчасово, до 31.12.2016 включно, платникам податків, обсяг доходів та/або операцій яких за попередній (звітний) рік складав менше 20 мільйонів гривень, штрафні (фінансові) санкції, нараховані на суму податкового зобов’язання, яку платник податків сплатив без оскарження податкового повідомлення-рішення (далі – ППР) у терміни, визначені цим Кодексом, скасовуються протягом 10 днів з дня сплати такого податкового зобов’язання у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Зазначена норма не застосовується у разі повторного протягом року визначення контролюючим органом суми податкового зобов’язання з одного й того самого податку або збору.

При цьому у разі скасування штрафної санкції відповідне сплачене податкове зобов’язання не підлягає подальшому оскарженню.

Порядок №40 визначає послідовність дій платників податків і контролюючих органів при скасуванні штрафних (фінансових) санкцій, нарахованих на суму визначеного контролюючим органом податкового зобов’язання, яку платник податків сплатив без оскарження ППР. Норми зазначеного Порядку застосовуються на період дії пункту 35 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу, тобто до 31.12.2016 включно.

Залишити відповідь