Новомиколаївську селищну раду Верхньодніпровського району зобов’язано припинити антиконкурентні дії

Дніпропетровським обласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України припинені антиконкурентні дії Новомиколаївської селищної ради Верхньодніпровського району. Як встановило Відділення, Новомиколаївська селищна рада Верхньодніпровського району своїм рішенням встановила різні ставки орендної плати за користування земельними ділянками однакового цільового (функціонального) призначення в залежності від площі, що орендується (розміру земельної ділянки), що може призвести до обмеження конкуренції землекористувачів.

Внаслідок застосування Селищною радою різних відсоткових ставок орендної плати за земельні ділянки однакового цільового призначення (наприклад, для комерційної діяльності) деякі суб’єкти господарювання, які орендують такі ділянки, несуть більші порівняно з конкурентами витрати в період використання земельної ділянки.

Наприклад, для землекористувачів, що здійснюють комерційну діяльність, у яких площа орендованих земельних ділянок до 300 м2 – орендна ставка встановлена 6 відсотків від нормативно грошової оцінки; для землекористувачів, що здійснюють комерційну діяльність, у яких площа орендованих земельних ділянок до 20000 м2 – орендна ставка встановлена 3 відсотка від нормативно грошової оцінки всупереч вимогам чинного законодавства.

Зазначені дії Новомиколаївської селищної ради Верхньодніпровського району визнані адміністративною колегією порушенням конкуренційного законодавства.