Новомосковські козацькі печери: правда чи вигадка?

Не кожне місто має свої туристичні маршрути, проте Новомосковську є, що запропонувати туристам. Зелене містечко, яке розкинулося на березі Самари, має достатньо визначних точок на карті зі своїми історіями та легендами. Зокрема оповиті міфами новомосковські козацькі печери, що буцімто простягаються від Свято-Миколаївського пустельного Самарського монастиря до Свято-Троїцького собору та розходяться у різні боки до довколишніх сіл. Розповідає «Полезная газета».

Чи є насправді підземні ходи під Новомосковськом, чи це лише вигадки старожилів? Саме це з’ясовували в читальному залі центральної міської бібліотеки 3 листопада 2019 року, під час останнього в цьому році засідання клубу прихильників історії «Відлуння».

За свідченнями істориків, всюди, де селилися козаки, вони будували ходи під землею, які, у разі нападу ворога, могли стати єдиним порятунком для загону. Розповідають також, що після Другої Світової війни (а в цей час в монастирі розмістили спочатку будинок для літніх, а потім інтернат для людей з особливими потребами) дехто бачив ходи, а двоє дітей навіть там заблукали. Подейкують, що в печерах бачили останки ченців, проте наскільки далеко ходи могли тягнутися – невідомо, адже поки що немає навіть документальних підтверджень їх існування.

Свої думки з приводу теорії існування висловили члени клубу Олег Едуардович Поймьонов, Василь Володимирович Затишняк, Сергій Олексійович Лісовий, Євген Анатолійович Шульга, Валентин Олександрович Калашніков, Леонід Григорович Мачковський та Руслан Миколайович Сергійчук. Всі вони поділилися власними історіями та переказами історій своїх знайомих, які так чи інакше стикалися з чимось, що нагадувало про печери під нашим містом. Проте були й думки, що суперечать цьому міфові.

Як і завжди, тема викликала бурхливі обговорення, але, як би там не було, жоден історик поки що не проводив фундаментальних досліджень, не було на наших землях й археологічних розкопок, а також якихось офіційних знахідок. Тож всі розказані гостями заходу історії лиш збільшили таємничість навколо можливо існуючих новомосковських козацьких печер, додавши їм ще більшої загадковості.

Фото: wikipedia.org