Обережно, гриби: на Дніпропетровщині фіксують перші випадки отруєння

Весна 2016 року радує теплою погодою та рясними дощами: грибники вже встигли наповнити кошики, однак деякі смакування улюбленими грибами закінчилися на лікарняному ліжку.

Станом на 16 травня з лікувально-профілактичних закладів до Держсанепідслужби надійшло вже 7 екстрених повідомлень про харчові отруєння, пов’язані із вживанням грибів: на розслідуванні залишаються 5 випадків. «В Кривому Розі – 1 випадок: постраждалий вживав гриби, схожі на рядовку, зібрані на дачній ділянці. У Верхньодніпровському районі – 1 випадок, 2 постраждалих: збирались дикорослі гриби у лісопосадці в селищі Соколовка-2», – розповідає в. о. начальника Головного управління Держсанепідемслужби України в Дніпропетровській області Неля Салькова. У Павлоградському районі – 1 випадок, 2 постраждалих: гриби, схожі на синюшку, збирались в лісопосадці.

Статистика свідчить: найбільше отруєнь відбувається за рахунок пластинчатих грибів. Проте й їстівні гриби можуть виявитися дуже небезпечними.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами:

  • Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте наступне:

  • Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.
  • Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
  • Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
  • Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
  • Не вживайте сирих грибів.
  • Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.
  • Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
  • Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.
  • Ніколи не застосовуйте „домашніх” методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

– Негайно викликайте “швидку допомогу”. До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

– Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.

– Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

Підготувала Анастасія Парфенова.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь