Обережно на коліях: розваги ціною життя

Чи знаєте ви, наскільки величезною є маса потягу? Вага одного тільки локомотива більша, ніж вага кита, слона та автомобіля разом взятих. До того ж, зупинити його так само складно, як снігову лавину. Навіть в екстремальній ситуації потяг проїде майже кілометр перед тим, як зупинитися.

Замість правил

Із року в рік сумна статистика травматизму та смертельних випадків на залізниці не має тенденції до зниження. Тільки з початку 2016 року в України постраждало на коліях 135 людей (89 загинули), на Дніпропетровщині ж – вже 13 (9 загинуло). Працівники залізниці б’ють на сполох та наголошують: будьте обережними, дотримуйтеся правил безпеки.

Наочним прикладом добре слугують ті нещасні випадки, які сталися на коліях нещодавно. Так от, 43-річна жінка о 6. 30 ранку перебігала колії на ст. 178 км, певно дуже поспішаючи на роботу. На жаль, зекономлені хвилини коштували їй життя: вона послизнулася та потрапила під потяг. Не рідше трагедії провокують шкідливі звички українців: алкоголь та наркотики. 6 січня на ст. Кривий Ріг черепно-мозкову травму отримала 30-річна жінка, яка в стані наркотичного оп’яніння переходила колію у невстановленому місці.

Ціна розваг

Розвиток сучасних технологій та залежність підлітків від соцмереж інколи провокують їх на дійсно жахаючі вчинки. Аби похизуватися фотографіями, любителі «сєлфі», залазять на дах локомотива чи вагона, або ж на опори повітряних ліній електропередач. Наслідки зрозумілі: смерть або ж каліцтво на коліях – ціна їхніх розваг.

До того ж, сьогоднішні любителі послухати музику у навушниках, наражають на небезпеку як себе, так і оточуючих. «Сумний випадок стався нещодавно на ст. Дніпродзержинськ: 25-річний хлопець переходив колію у невстановленому місці, ще й із музикою у вухах – сигналів машиніста він не почув. Як наслідок – черепно-мозкова травма», – розповіла заступник начальника служби охорони праці Придніпровської залізниці Ольга Савченко.

Працівники залізниці проводять місячники роз’яснювальні роботи, читають лекції у школах та нагадають, що на залізниці забороняється:

  • наближатися до обірваних проводів ближче ніж на 8 метрів;
  • залазити на опори повітряних ліній елекропередач;
  • намагатися самотужки зняти проводи;
  • торкатися металевих проводів заземлення;
  • підніматися на дах локомотива чи вагона.

Анастасія Парфенова

Залишити відповідь